Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Δυτική διατροφή: Πώς επηρεάζει το σπέρμα

Η διατροφή δυτικού τύπου μειώνει σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, επισημαίνει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες, περίπου 3.000 ανδρών ηλικίας 18 έως 20 ετών. 

Από την έρευνα προέκυψε πως όσοι εξ αυτών ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου, είχαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτού του τύπου η διατροφή συνδέθηκε με κίνδυνο υπογονιμότητας.

Αντίθετα, οι χορτοφάγοι και όσοι καταναλώνουν συχνά ψάρια και τρόφιμα ολικής άλεσης, έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος και είναι πιο γόνιμοι.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι άντρες φαίνεται να έχουν υιοθετήσει περισσότερο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αυτό φαίνεται να έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων κατά 60%, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο μέχρι και για εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.

Η αδυναμία σύλληψης, εξαιτίας κακής ποιότητας σπέρματος μπορεί να αντιμετωπισθεί, εάν οι άνδρες υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «TH Chan», του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, συνέκριναν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων των συμμετεχόντων, με εκείνο ανδρών που ακολουθούσαν τρία διαφορετικά διατροφικά μοντέλα. Το χορτοφαγικό, το συντηρητικό (πλούσιο σε κρέας, ψάρι και λαχανικά) και το Σκανδιναβικό (φυτικές ίνες και γαλακτοκομικά).

Οι άνδρες που ακολουθούσαν διατροφή δυτικού τύπου, παρήγαγαν 25,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια λιγότερα, σε σχέση όσους ακολουθούσαν ένα από τα άλλα μοντέλα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει ορίσει ως φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων τα 39 εκατομμύρια.

Ο Δρ.Χόρχε Τσαβάρο, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει: «παρατηρείται μικρότερος αριθμός σπερματοζωαρίων στους νέους άνδρες και αρκετοί από αυτούς βρίσκονται κάτω από τα χαμηλότερα όρια που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ. Αυτό το συμπέρασμα είναι αντιπροσωπευτικό, γιατί η εν λόγω έρευνα, είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά .

 «Θα εκπλαγείτε με το πόσο ευαίσθητοι είναι οι άνδρες με παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων καθώς αυτό θεωρείται δείγμα ανδρισμού», συμπληρώνει.

Ο Άλαν Πασεϊ , καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ δήλωσε σχετικά: «Αυτή η έρευνα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή, επηρεάζει την λειτουργία των όρχεων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσοι κάνουν υγιεινή διατροφή λαμβάνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού και ωφελούν το σπέρμα. Η πίτσα, τα πατατάκια και το κόκκινο κρέας αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικού στρες που είναι κακό για το σπέρμα».

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση ετήσια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, προήλθαν από 2.935 άνδρες οι οποίοι υπεβλήθησαν σε υποχρεωτική ιατρική εξέταση στα πλαίσια της στρατιωτικής τους κατάταξης.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με σκοπό να οριστεί κατά πόσο οι διατροφικές τους συνήθειες πλησιάζουν τη διατροφή δυτικού τύπου. 

donor

Όσοι κατανάλωναν ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά και έπιναν πολύ νερό, είχαν κατά μέσο όρο 42,8 εκατ. περισσότερα σπερματοζωάρια σε σχέση με τους άνδρες που ακολουθούσαν λιγότερο αυτό το διατροφικό μοντέλο. Η δεύτερη διατροφή που ευνοεί τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αποδείχθηκε ότι είναι η χορτοφαγική και μετά η Σκανδιναβική.

Παλαιότερες έρευνες εστίαζαν στην αδυναμία σύλληψης των ζευγαριών μεγαλύτερης ηλικίας και όχι στις συνέπειες της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος.

Ο καθηγητής Πασεϊ αναφέρει: «Τα συμπεράσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία γιατί εστιάζουν στο εάν οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές που υιοθετούνται σε νεαρή ηλικία μπορούν να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης: 

Αριθμός σπερματοζωαρίων: Τι δείχνει για την υγεία του άνδρα

Φάτε όπως οι Βίκινγκ για να έχετε πιο δυνατή καρδιά!

Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο


Πηγή