Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη. Ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως η κακή διάθεση, η επίμονη κόπωση και η πνευματική σύγχυση, τα οποία απαντώνται συχνά και στην κατάθλιψη.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να υποδεικνύουν αρχικό στάδιο άνοιας, σύμφωνα με τον Σαμ Γκουλντ του βρετανικού οργανισμού Alzheimer’s Society. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η κατάθλιψη και η άνοια μοιράζονται αρκετά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης και οι τάσεις απομόνωσης».

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η «χαμογελαστή κατάθλιψη» και πώς εκδηλώνεται


Πηγή