Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι από τα χημικά των καλλυντικών

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις, παραμπέν και άλλα χημικά, που υπάρχουν σε σαπούνια, οδοντόπαστες, μέικ-απ και άλλα καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και οικιακής καθαριότητας.

Πρόσφατη αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 96% των γυναικών έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αυτών των ουσιών στα ούρα τους.

Νέα επισημονική μελέτη ανακάλυψε ότι τα κορίτσια που εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών όσο βρίσκονται στην κοιλιά της εγκύου μητέρας τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μπουν πρόωρα στην εφηβεία.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κιμ Χάρλεϊ, παρακολούθησαν 338 παιδιά από το στάδιο του εμβρύου έως την εφηβεία τους.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως τα κορίτσια -και λιγότερο τα αγόρια- φθάνουν όλο και νωρίτερα στην εφηβεία από ό,τι στο παρελθόν, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί οι αιτίες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αρνητική, επειδή η πρόωρη εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, καθώς επίσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και των όρχεων.

Η νέα μελέτη με την ονομασία CHAMACOS έδειξε ότι όσο υψηλότερα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών (η αντιμικροβιακή ουσία τρικλοζάνη, τα παραμπέν και ορισμένες φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε σαπούνια, σαμπουάν, καλλυντικά, αρώματα κ.α.) ανιχνεύθηκαν στα ούρα των μητέρων κατά την εγκυμοσύνη, τόσο πιθανότερο ήταν η κόρη τους να φθάσει μετά από χρόνια πρόωρα στην εφηβεία. Δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο για τα αγόρια.

Αν π.χ. μια έγκυος γυναίκα είχε διπλάσιες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων, παραμπέν και τρικλοζάνης στα ούρα της από ό,τι μία άλλη, τότε η έναρξη εφηβείας της κόρης της (ανάπτυξη στήθους, τριχοφυΐα, πρώτη περίοδος) γινόταν περίπου ένα μήνα νωρίτερα κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ορισμένα χημικά που υπάρχουν στα διάφορα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και καθαριότητας, μπορούν να διαταράξουν την ορμονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ιδίως των οιστρογόνων, γι’ αυτό πιθανώς το πρόβλημα δεν εκδηλώνεται στα αγόρια, αλλά μόνο στα κορίτσια.

Όσο μεγαλύτερη χρήση προϊόντων που περιέχουν αυτές τις ουσίες, κάνει μια γυναίκα, τόσο αυξάνουν τα επίπεδα των εν λόγω χημικών στο σώμα της, κάτι που, αν είναι έγκυος, σημαίνει ότι εκτίθεται και το μωρό της.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Χημικές ουσίες σε πλαστικά ενοχοποιούνται για χρόνιες παθήσεις στους άντρες

Οι επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν τον θυρεοειδή των κοριτσιών

Τα πλαστικά τάπερ παχαίνουν!


Πηγή