Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Εμμηνόπαυση ή μακρά Covid; Τα κοινά συμπτώματα των δύο καταστάσεων

Κάποιες γυναίκες που θεωρούν ότι έχουν συμπτώματα μακράς Covid, μπορεί να περνούν στην εμμηνόπαυση, λένε οι ειδικοί.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι δύο καταστάσεις εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα, όπως κόπωση, μυϊκούς πόνους και «ομίχλη εγκεφάλου» (σύγχυση και μειωμένου βαθμού πνευματική διαύγεια).

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των πασχόντων από μακροχρόνια Covid είναι γυναίκες.

Η Δρ. Louise Newson, γιατρός και εμπειρογνώμονας στην εμμηνόπαυση υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ασθένειες με μη ειδικά συμπτώματα μπορεί να παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν αρνητικά την εμμηνόπαυση.

«Δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ για την μακρά Covid και τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης. Πολλές από τις γυναίκες που παραπονιούνται για μακρά Covid βρίσκονται κοντά στα 50, είναι επομένως λογικό να εξετάζονται αρχικά για εμμηνόπαυση».

Η γιατρός σημείωσε ότι ο Covid υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι γυναίκες πρέπει πρώτα να ελέγχονται και να αντιμετωπίζονται με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα μακράς Covid, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που ισχυρίζονται ότι έχουν μακρά Covid είναι 46,5 έτη, ενώ το 82,5% εξ αυτών είναι γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Εν τω μεταξύ, η εμμηνόπαυση, μια φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, συμβαίνει όταν σταματά η περίοδος στη γυναίκα και λαμβάνει χώρα συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών.

Προκαλείται από πτώση των ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα.

Περίπου επτά στις δέκα γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά και να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή. Αυτά περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, ζάλη και πονοκεφάλους, τα οποία επικαλύπτονται με τη μακρά Covid.

Δεν είναι όμως μόνο τα ασαφή συμπτώματα και τα παρόμοια δημογραφικά στοιχεία που κάνουν τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ορισμένες πάσχουσες από Covid αντιμετωπίζουν εμμηνόπαυση.

Η Δρ. Newson πιστεύει επίσης ότι ο ιός θα μπορούσε να επισπεύσει την εμμηνόπαυση.

Χιλιάδες γυναίκες μετά τη νόσηση με Covid ή το εμβόλιο ενάντια στον ιό, ανέφεραν αλλαγές στην περίοδό τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να δουν τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο να αυξάνεται κατά λίγες ημέρες μετά από δύο δόσεις εμβολίου, αυτό είναι μόνο μια προσωρινή αλλαγή.

Εκτός από τη λοίμωξη Covid, πρόωρη εμμηνόπαυση μπορούν να προκαλέσουν και άλλες λοιμώξεις, όπως είναι η παρωτίτιδα, η φυματίωση και η ελονοσία.

«Οποιαδήποτε μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τις ωοθήκες μας. Είμαστε σχεδιασμένες να μην μένουμε έγκυες όταν έχουμε μολυνθεί από ιούς» λέει η γιατρός.

«Σε περίπτωση ίωσης, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν τις σωστές ορμόνες. πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είστε στην περιεμμηνόπαυση».

Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος κατά την οποία οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης πριν σταματήσουν οι περίοδοί τους.

Η γιατρός συμβουλεύει τις γυναίκες να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους και τις ημέρες που αισθάνονται «ευερέθιστες, κουρασμένες ή νιώθουν πόνο», καθώς και αν αυτά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Για όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση, όσο νωρίτερα αρχίσουν να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τόσο το καλύτερο, λέει η Δρ. Newson.

Ένας στους 30 Βρετανούς δηλώνουν ότι έχουν μακρά Covid, με τους περισσότερους από αυτούς να υποφέρουν για τουλάχιστον ένα χρόνο και να επηρεάζεται η καθημερινότητά τους.

Η κόπωση είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα -7 στους 10 πάσχοντες-, ενώ ακολουθούν η δυσκολία συγκέντρωσης και οι μυϊκοί πόνοι.

Τα συμπτώματα επικαλύπτονται με την εμμηνόπαυση, η οποία προκαλεί εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης και πονοκεφάλους.

Πηγή: Mail Online


Πηγή