Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ενδείξεις ότι στοματικό διάλυμα μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Ενδείξεις ότι στοματικό διάλυμα μπορεί να σκοτώσει τον κορονοϊό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

«Υποσχόμενες ενδείξεις» ότι στοματικά διαλύματα που έχουν τουλάχιστον 0,07% χλωριούχο κετυλπυριδίνιο μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό κομίζει μια νέα μελέτη. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ λέει πως το στοματικό διάλυμα σκότωσε τον ιό μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σε εργαστηριακές συνθήκες.

Οι ερευνητές έκαναν τις δοκιμές στα εργαστήρια του πανεπιστημίου, αναδημιουργώντας τις συνήθεις συνθήκες που επικρατούν στο στόμα του ανθρώπου. Και πειραματίστηκαν με στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η μελέτη, με τίτλο «The Virucidal Efficacy of Oral Rinse Components Against SARS-CoV-2 In Vitro», δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποιο περιοδικό, έρχεται ωστόσο να επιβεβαιώσει μελέτη μόλις της προηγούμενης βδομάδας που κατέληξε σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Κλινική δοκιμή θα αναλάβει να ελέγξει τώρα πόσο αποτελεσματικά είναι τα στοματικά διαλύματα στο να περιορίσουν το ιικό φορτίο του κορονοϊού στο σάλιο ασθενών που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κάρντιφ.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν στις αρχές του 2021. Ο καθηγητής David Thomas του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο PA, τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά, χρειάζονται ωστόσο κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί το εύρημα.

«Πρέπει να καταλάβουμε αν η δράση των στοματικών διαλυμάτων της αγοράς στον ιό της Covid-19 που επιτεύχθηκε στο εργαστήριο μπορεί να αναπαραχθεί σε ασθενείς».


Πηγή