Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ενθαρρυντικές έρευνες για την Όμικρον από Σκωτία, Αγγλία και Ν. Αφρική: Μικρότερες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης | ΥΓΕΙΑ

Νέες επιστημονικές έρευνες δημιουργούν αχτίδα αισιοδοξίας σχετικά με τη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον. «Απαγορεύεται», ωστόσο, ο εφησυχασμός.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Strathclyde, οι νοσούντες από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν κατά τα 2/3 λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους νοσούντες από τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η ενισχυτική δόση του εμβολίου προσφέρει «αξιοσημείωτη» προστασία έναντι των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που, όπως σημειώνεται, βασίζεται σε πρώιμα στοιχεία, η Όμικρον έχει δεκαπλάσιες φορές περισσότερες πιθανότητες να επαναμολύνει τους ανθρώπους που νόσησαν από Covid-19 στο παρελθόν, σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη του ιού.

Τα ευρήματα αυτά ταυτίζονται και με άλλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλα ερευνητικά ινστιτούτα για τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας (σ.σ.: δηλαδή, ο αρχηγός της κυβέρνησης), Nicola Sturgeon, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, λέγοντας ότι πρόκειται για «ενθαρρυντικά στοιχεία». «Ωστόσο», συνέχισε ο πρώτος υπουργός, «θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι και ένα μικρό ποσοστό νοσούντων θα θέσει αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας και στην οικονομία. Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ιό και να πραγματοποιούμε την ενισχυτική δόση».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους ότι λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης, το σύστημα υγείας αναμένεται να κορεστεί.

«Ο ενδεχόμενος σοβαρός αντίκτυπος της Όμικρον στον πληθυσμό δεν πρέπει να υποτιμάται. Και πάλι, ένα ποσοστό ανθρώπων μπορεί να νοσήσει σοβαρά και να καταλήξει στο νοσοκομείο», τόνισε ο Δρ. Jum McMenamin, υπεύθυνος για τον Covid-19 στον Οργανισμό Υγείας της Σκωτίας.

Η εν λόγω έρευνα αναμένεται σύντομα να κατατεθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Imperial College: Κατά 40%-45% μικρότερος ο κίνδυνος σοβαρός νόσησης από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Παρόμοια είναι τα πορίσματα ακόμη μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα, αυτής του Imperial College. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 είναι 40%-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα.

«Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την Όμικρον, συγκριτικά με τη Δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές του Imperial College ανέφεραν ότι ο κίνδυνος οποιασδήποτε επίσκεψης σε νοσοκομείο για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον είναι κατά 20%-25% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τη Δέλτα. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η μείωση των νοσηλειών πρέπει να εξισορροπηθεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από την Όμικρον, επειδή μειώνεται η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και η φυσική ανοσία.

Οι ερευνητές λένε ότι οι εκτιμήσεις τους από τη μελέτη που έκαναν υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου παραμένουν προστατευμένοι απέναντι στη νοσηλεία, έστω και αν η προστασία έναντι της μόλυνσης χάνεται σε μεγάλο βαθμό έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από τα επιβεβαιωμένα, με μοριακό τεστ, κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αγγλία στο διάστημα 1-14 Δεκεμβρίου.

Ν. Αφρική: Κατά 80% λιγότερες οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης

Μια άλλη μελέτη, από τη Νότια Αφρική, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι όσοι διαγνώστηκαν στη χώρα αυτήν με την παραλλαγή Όμικρον κατά το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο από εκείνους που είχαν προσβληθεί από κάποια άλλη παραλλαγή κατά την ίδια χρονική περίοδο.


Πηγή