Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Εξωσωματική γονιμοποίηση, η μέθοδος μέσω της οποίας πολλά ζευγάρια έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδιά

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσω τις οποίας ζευγάρια που αντιμετωπίζαν προβλήματα υπογονιμότητας έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδιά. Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και σε ποια τα ποσοστά επιτυχίας; Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Γεωργογιάννης Νίκος μας λύνει όλες τις απορίες.

Πότε συστήνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Για να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

  • Η γυναίκα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στις σάλπιγγες, που έχει σαν αποτέλεσμα την απόφραξη ή την αφαίρεσή τους
  • Σε περιπτώσεις που το σπέρμα του άνδρα είναι αδύναμο
  • Όταν υπάρχει πρόβλημα στον τράχηλο που εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να φτάσουν στο ωάριο και κάθε άλλη θεραπεύτικη τεχνική έχει αποτύχει
  • Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανεξήγητης υπογόνιμότητας

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά μέσο όρο φτάνει το 30%. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι:

  • Η ηλικία της γυναίκας: Σε γυναίκες έως 35 ετών το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει το 60%, ενώ μετά τα 43 έτη πέφτει στο 7%
  • Το βάρος της γυναίκας: Τα επιπλέον κιλά αποτελούν αρνητικό παράγοντα γιατί επηρεάζουν την ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.
  • Διαταραχές θυρεοειδούς: Προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του θυρεοειδούς πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά την τελική έκβαση της προσπάθειας
  • Ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες: Στην περίπτωση που η κύστη είναι μεγαλύτερη από 5 εκατοστά, δυσχεραίνει την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού ωοθυλακιών.

Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις;

Η υποβοηθούμενη εκκόλαψη εμβρύου είναι μια διαδιακασία η οποία αυξάνει τα ποσοστά εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα, μέσω της δημιουργίας μιας οπής στη διάφανη ζώνη του εμβρύου. Αυτό φυσιολογικά συμβαίνει την 5η με 6η μέρα κατά το στάδιο της βλαστοκύστης. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η ζώνη αυτή είναι παχύτερη ή πιο σκληρή, με αποτέλεσμα το έμβρυο να αδυνατεί να εξέλθει και να προσκολληθεί στη μήτρα. Εκεί ακριβώς επεμβαίνει ο εμβρυολόγος πραγματοποιώντας μια μικροσκοπική οπή στη διάφανη ζώνη χρησιμοποιώντας χημικά διαλύματα, μικροπιππέτες ή laser.

Η μικρογονιμοποίηση ωαρίων αποτελεί μια τεχνική μέσω της οποίας ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας ακόμη και παντελή έλλειψη σπερματοζωαρίων, καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί. Με αυτή την μέθοδο χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό μικροσκόποιο συλλέγεται με μικροπιπέτα ένα σπερματοζωάριο το οποίο εισάγεται στο ωάριο αφού δημιουργηθεί μια οπή στο τοίχωμά του.

Η υαλοποίηση αποτελεί την πιο εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης εμβρύων. Στη συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιούνται ειδικές κρυοπροστατευτικές ουσίες που απομακρύνουν το νερό από τα κύτταρα και προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αποτρέπεται η δημιουργία κρυστάλλων πάγου στο εσωτερικό τους. Το γεγονός πως παραμένουν στην κατάψυξη δεν επηρεάζει την ικανότητα εμφύτευσης των εμβρύων.

Για περισσότερες πληροφορίες: georgogiannis-nikos.gr


Πηγή