Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση με κατεψυγμένα έμβρυα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νορβηγοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες μέσω εξωσωματικής με κατεψυγμένο γενετικό υλικό είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες αυτές συγκρίθηκαν με γυναίκες που έμειναν έγκυες με φυσικό τρόπο και με φρέσκο γενετικό υλικό. Η μελέτη αφορούσε πάνω από 4,5 εκατομμύρια κυήσεις.

Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης σε έγκυες γυναίκες περιλαμβάνουν την προεκλαμψία, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα τόσο για τα μωρά όσο και για τις μητέρες.

Η επιπλοκή εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 5% των κυήσεων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Νορβηγία ζήτησαν από τις κλινικές γονιμότητας να εξετάσουν προσεκτικά τους πιθανούς κινδύνους πριν από την κατάψυξη των εμβρύων στο πλαίσιο τυπικής διαδικασίας.

Οι περισσότερες κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ βασίζονται στη χρήση φρέσκων εμβρύων, τα οποία προκύπτουν από τη γονιμοποίηση των ωαρίων μόλις ληφθούν και την άμεση εμφύτευσή τους.

Περίπου ένας στους πέντε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης γίνεται με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων, δηλαδή των «εφεδρικών» από προηγούμενη προσπάθεια που έχουν καταψυχθεί.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές υπέρτασης είναι πιο συχνές μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου γενετικού υλικού.

Οι ερευνητές δεν γνώριζαν ωστόσο την αιτία.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκαλείται από την ίδια τη διαδικασία της κατάψυξης, παρά από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τους γονείς.

Για να προσδιορίσουν αν φταίνε οι γονείς ή η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 33.000 γυναίκες που γέννησαν κατόπιν φυσικής σύλληψης και εξωσωματικής γονιμοποίησης με κατεψυγμένο έμβρυο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος.

Συνεχίζουν ωστόσο να μην ξέρουν ποιο σημείο της διαδικασίας κατάψυξης ευθύνεται για τις επιπλοκές, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες.

Οι μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη προέρχονταν από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία και ήταν ηλικίας 22 έως 46 ετών.

Οι περισσότερες έμειναν έγκυες με φυσικό τρόπο, οι 78.300 με εμβρυομεταφορά φρέσκου γενετικού υλικού και οι 18.000 με κατεψυγμένα έμβρυα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 7,4% των γυναικών που χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα έμβρυα είχαν διαταραχές υπέρτασης.

Στις έγκυες που συνέλαβαν με φυσικό τρόπο, το ποσοστό ήταν 4,3%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Sindre Petersen τονίζει ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι «υγιείς και χωρίς επιπλοκές».

Διευκρινίζει ωστόσο: «Αυτή η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη ήταν σημαντικά υψηλότερος μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου γενετικού υλικού σε σύγκριση με εγκυμοσύνες από εμβρυομεταφορά φρέσκου υλικού ή φυσική σύλληψη. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι απαιτείται προσεκτική εξέταση όλων των οφελών και των πιθανών κινδύνων πριν από την κατάψυξη όλων των εμβρύων ως μέρος της κλινικής πράξης. Το κλειδί είναι η διεξοδική συζήτηση μεταξύ γιατρών και μελλοντικών γονιών σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της εμβρυομεταφοράς φρέσκου έναντι κατεψυγμένου γενετικού υλικού».

Η εγκυμοσύνη ασκεί πρόσθετη πίεση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μιας γυναίκας, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαταραχών υψηλής αρτηριακής πίεσης, όπως η προεκλαμψία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Hypertension.


Πηγή