Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τελευταίες εξελίξεις, δωρεά και κατάψυξη ωαρίων

Του χειρουργού – μαιευτήρα – γυναικολόγου, Θεόδωρου Καλαμπόκα

Αν και το ιατρικό ζήτημα της επικαιρότητας εύλογα είναι η λοίμωξη από τον κορονοϊό, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επιστημονικός τομέας που αφορά περίπου ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως.

Ένας τομέας ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι του ενδιαφέροντος είναι η κρυοσυντήρηση («κατάψυξη») γεννητικού υλικού, σπερματοζωαρίων, ωαρίων και εμβρύων. Αν και οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται εδώ και αρκετά χρόνια, είναι μόνο κατά τα τελευταία έτη που δίνουν πραγματικά ουσιαστικά αποτελέσματα. Ειδικά σε ότι αφορά την κρυοσυντήρηση ωαρίων, τα δεδομένα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά. Πλέον, η τεχνική κατάψυξης της «υαλοποίησης», δίνει τη δυνατότητα διαφύλαξης των ωαρίων, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, «παγώνοντας» το χρόνο για τις γυναίκες και δίνοντας τους τη δυνατότητα να τεκνοποιήσουν όταν το επιθυμούν.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή η μεθοδολογία μπορεί πια να εφαρμόζεται στις γυναίκες αυτές που επιθυμούν να διαφυλάξουν τη γονιμότητά τους για κοινωνικούς λόγους, όταν δηλαδή δεν είναι έτοιμες να τεκνοποιήσουν για λόγους που σχετίζονται π.χ. με την θέλησή τους να αφοσιωθούν στην καριέρα τους. Με πολύ απλό τρόπο, σύντομα και απλά θεραπευτικά πρωτόκολλα (με διάρκεια λιγότερο από περίπου δέκα ημέρες) και σχετικά μικρό κόστος η κάθε γυναίκα μπορεί πια να διαφυλάξει τα ωάριά της ώστε να τα χρησιμοποιήσει όταν αυτή θα είναι έτοιμη από όλες τις πλευρές, χωρίς έκπτωση στην ποιότητά τους, καταλήγοντας να σχηματίσει την οικογένειά της όταν το επιθυμεί!

Μια άλλη εξέλιξη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία στις ημέρες μας προσελκύει μάλιστα και πλήθος γυναικών από χώρες του εξωτερικού, είναι η δωρεά ωαρίων. Με τον όρο αυτό, εννοούμε τη χρήση ωαρίων από άλλες γυναίκες, όταν η υπό θεραπεία γυναίκα, δεν έχει τα δικά της. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε τυχαία (για άγνωστους λόγους ή από υπό διερεύνηση μέχρι σήμερα γενετικούς παράγοντες) είτε λόγω ιατρικών παρεμβάσεων σαν αυτούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Σε κάθε περίπτωση όμως, η γυναίκα έχει πια, ακόμα και σε πολύ μεγάλη αναπαραγωγική ηλικία, τη δυνατότητα να κάνει παιδιά, χρησιμοποιώντας τη δική της μήτρα, στην οποία θα μεγαλώσει το έμβρυο το οποίο τοποθετείται απλά και χωρίς τη λήψη εξεζητημένων ορμονικών θεραπειών!

Εξάλλου, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της λοίμωξης από τον κορονοϊό, τα αρχικά δεδομένα είναι μάλλον καθησυχαστικά, τόσο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία όσο και για αυτές που επιτυγχάνουν την κύηση. Ωστόσο, αξίζει κανείς να επισημάνει ότι η πιο συνετή κίνηση σε αυτό το σημείο είναι η αναστολή των προσπαθειών, τουλάχιστον μέχρι την οριστικοποίηση των επιστημονικών συμπερασμάτων.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι χάρη στις εξελίξεις στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, έχουν δοθεί επιλογές που δεν υπήρχαν παλαιότερα σε γυναίκες και ζευγάρια, έτσι ώστε να πετύχουν χωρίς καμία κοινωνική πίεση τον ιερό σκοπό της ολοκλήρωσης της οικογένειας!

 

Θεόδωρος Καλαμπόκας
Χειρουργός-Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Πιστοποιημένος Ειδικός της British Fertility Society στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας- Εξωσωματική Γονιμοποίηση- Ενδοσκοπική Χειρουργική, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο
site: www.drkalampokas.gr, e-mail:kalamp@yahoo.com


Πηγή