Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επέμβαση απώλειας βάρους: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, μειώνει τον κίνδυνο σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές.

Οι παχύσαρκοι έχουν κατά 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, αλλά οποιαδήποτε μορφή βαριατρικής επέμβασης μπορεί να επαναφέρει τον κίνδυνο στο φυσιολογικό, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Οι άνθρωποι ηλικίας 50 έως 75 ετών είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου και όλοι πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε απεικονιστικές εξετάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Laurent Bailly του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας, στη Γαλλία.

«Για τα παχύσαρκα άτομα ηλικίας 50 έως 75 ετών, η μελέτη μας έδειξε ότι η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, συγκρτικά με τα άτομα που δεν κάνουν την επέμβαση» είπε ο Bailly.

Οι Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2009 έως το 2018 και αφορούσαν πάνω από 1 εκατομμύριο παχύσαρκους ανθρώπους από 50 έως 75 ετών.

Κατά τη διάρκεια των περίπου πέντε ετών παρακολούθησης, πάνω από 13.000 εμφάνισαν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού. Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει επέμβαση απώλειας βάρους, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 0,6%. Για όσους δεν είχαν κάνει επέμβαση, ήταν 1,3%, πάνω από το διπλάσιο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού μετά από επεμβάσεις γαστρικού bypass και επιμήκους γαστρεκτομής (γαστρικό μανίκι), συγκριτικά με το γαστρικό δακτύλιο.

Σε όσους είχαν υποβληθεί σε επέμβαση για γαστρικό δακτύλιο εντόπισαν περισσότερους μη καρκινικούς πολύποδες συγκρτικά με όσους είχαν υποβληθεί στα δύο άλλα είδη βαριατρικής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Surgery.

Πηγή: healthday

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος εντέρου: Ποιες είναι οι ηλικίες που χτυπάει συχνότερα (αναλυτικά)

Πολύποδες εντέρου: Γιατί οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη


Πηγή