Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Επιστροφή στο γραφείο και στομαχικές διαταραχές: Πώς να αντιμετωπίσετε τη διάρροια

Οι εμβόλιμες διακοπές κατά τη διάρκεια του έτους, τα ταξίδια στο εξωτερικό, ακόμη και ένα σύντομο τετραήμερο χαλάρωσης, είναι η ιδανική ευκαιρία για να ξεκουραστούμε, να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας, να «γεμίσουμε» μπαταρίες για να επιστρέψουμε ακόμη πιο δυνατοί και με μεγαλύτερη όρεξη στην κανονικότητα της καθημερινότητας.

Από την άλλη βέβαια, ακόμη και η επιστροφή σε ένα γνώριμο πρόγραμμα και σε έναν ρυθμό στον οποίο είμαστε μαθημένοι, μπορεί να κρύβει… δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «κάθε αρχή και δύσκολη» και δεν έχει άδικο.

Η επιστροφή στη «βάση» μπορεί για κάποιους να είναι μία εύκολη υπόθεση, σε κάποιους άλλους όμως προκαλεί αμείωτο στρες και μόνο η σκέψη ότι θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με τη ρουτίνα, τις αμέτρητες υποχρεώσεις του γραφείου ή της σχολής. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλοί παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα, χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν τον παράγοντα που τα προκαλεί, καθώς το ίδιο τους το άγχος είναι στην πραγματικότητα το εμπόδιο που «κρύβεται» πίσω από την παραπάνω κατάσταση. Ενοχλητικά συμπτώματα όπως αυτό της διάρροιας, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το πρόγραμμά τους και εκείνοι αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε καταγράψει όσα χρειάζεται να γνωρίζετε και τους «συμμάχους» που πρέπει να εμπιστευθείτε για να αποφύγετε μία ανάλογη κατάσταση.

Όταν το άγχος γίνεται «εχθρός»

Αναμφίβολα η παρουσίαση ενός project στο γραφείο για το οποίο έχετε κοπιάσει πολύ, η περίοδος της εξεταστικής με τα καθημερινά διαγωνίσματα, η απασχόληση σε μία καινούργια και απαιτητική θέση, πρόκειται για καταστάσεις αρκετά στρεσογόνες, ώστε να διαταράξουν τη «ρουτίνα» και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το άγχος έχει την τάση να ενεργοποιεί μία σειρά χημικών διεργασιών που επηρεάζουν τη βέλτιστη αιμάτωση του εντέρου καθώς και την παραγωγή οξέων και βλέννας του στομάχου. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως, ακριβώς επειδή το άγχος βρίσκει αυτό τον τρόπο και εξωτερικεύεται, εμείς καταλήγουμε να αγχωνόμαστε διπλά, αυτή τη φορά και για την πορεία της υγείας μας.

Η καλύτερη και πιο άμεση αντίδραση

Για να μην γίνει η διάρροια η δυσάρεστη αφορμή να αλλάξουν ή χειρότερα να αναβληθούν τα σχέδιά σας, η καλύτερη και πιο άμεση αντίδραση σε μία τέτοια κατάσταση, είναι να λάβετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που εμπεριέχει τη δραστική ουσία λοπεραμίδη. Η συγκεκριμένη ουσία είναι ικανή να επαναφέρει το έντερο στον φυσιολογικό του ρυθμό και τη βρίσκουμε σε φαρμακευτικά προϊόντα που εξειδικεύονται στην θεραπεία των συμπτωμάτων της διάρροιας.

Στο σημείο αυτό, είναι αναγκαίο να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη ουσία συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, καθώς για περισσότερα από 40 χρόνια αποτελεί τον πανίσχυρο και πιο δημοφιλή «σύμμαχό» μας ενάντια στο δυσάρεστο φαινόμενο της διάρροιας, επαναφέροντας άμεσα το πεπτικό σύστημα στον φυσικό ρυθμό και την ομαλή του λειτουργία.

Για ένα πιο ξέγνοιαστο μέλλον

Όσοι ταλαιπωρούνται από τέτοιου είδους διαταραχές, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως το συνεχές και μη ελεγχόμενο άγχος έχει την τάση να συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας συμπτώματα και διαταραχές όπως αυτό της διάρροιας ένα μόνιμο φαινόμενο και έναν καθημερινό βραχνά για τον ασθενή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσπαθήσετε να υιοθετήσετε έναν λιγότερο αγχώδη τρόπο ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μία ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση. Εξαιρετικά βοηθητικό θα ήταν να εξασκηθείτε και σε κάποια τεχνική χαλάρωσης με βάση τις αναπνοές, η οποία θα σας κάνει να αισθάνεστε κάπως πιο ανάλαφροι, όταν το ανεξέλεγκτο άγχος σας κυριεύει. Σε κάθε περίπτωση και για να μην βρεθείτε ποτέ απροετοίμαστοι, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τη λύση που θα σας επιτρέψει να παραμένετε συνεπείς στις υποχρεώσεις και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.


Πηγή