Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Εργασία σε βάρδιες: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες δεν είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από Covid-19 από ότι οι άλλοι εργαζόμενοι, έχουν όμως περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Νορβηγοί επιστήμονες μελέτησαν τους κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, όσο και των ατόμων που εργάζονταν την ημέρα σε θέσεις με σταθερό ωράριο, αναφορικά με τον κίνδυνο μόλυνσης και βαρύτητας των συμπτωμάτων Covid-19.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε 16 χώρες και σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 7.100 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εργάζονταν με σταθερά ωράρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν.

«Ωστόσο, δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν πιο βαριά σε σύγκριση με εκείνους που δεν εργάζονταν με σταθερό ωράριο», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Bjørn Bjorvatn, καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία.

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν, κάτι που ο Bjorvatn είπε ότι είναι πιθανό λόγω της μεταδοτικότητας του ιού και του υψηλού ποσοστού μόλυνσης σε ολόκληρη την κοινωνία.

Διέτρεχαν ωστόσο εξαπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω Covid συγκριτικά με τους εργαζόμενους που δούλευαν ημέρα.

Αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η στέρηση του ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανταπόκριση στον εμβολιασμό είναι μικρότερη σε άτομα που στερούνται τον ύπνο. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τους μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο», συμβουλεύει ο Bjorvatn.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Chronobiology International.


Πηγή