Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ερευνα: Τα οφέλη των νεογέννητων από τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της Covid

Τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες έλαβαν εμβόλιο κατά της Covid-19 στην εγκυμοσύνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας, νεογνικού θανάτου και εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου ICES, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Pediatrics».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας για περισσότερα από 142.000 βρέφη στο Οντάριο, από τα οποία σε ποσοστό 60% οι μητέρες είχαν λάβει εμβόλιο mRNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα βρέφη γεννήθηκαν την περίοδο από 1η Μαΐου 2021 έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Τι έδειξε η ερευνα για τις μητέρες που εμβολιάστηκαν

Οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι άνω των 30 ετών, να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί, να έχουν κάνει εμβόλιο γρίπης κατά τη διάρκεια μιας από τις δύο προηγούμενες περιόδους γρίπης και να κατοικούν σε αστικές περιοχές και περιοχές με υψηλότερο εισόδημα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα βρέφη που είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας (7.3% έναντι 8.3% για τα βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο), νεογνικού θανάτου (0,0% έναντι 0,16%) και εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (11,4% έναντι 13,1%). Επίσης, δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση της εισαγωγής τους σε νοσοκομείο μέχρι την ηλικία των έξι μηνών ή της επανεισαγωγής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευκρινίζεται ότι οι αναλύσεις αφορούσαν τις γεννήσεις ζώντων παιδιών, οπότε δεν παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη τυχόν επιπτώσεις του εμβολιασμού στις αποβολές και τις θνησιγενείς γεννήσεις. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν έχουν αναφέρει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή θνησιγένειας σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν μειωμένο κίνδυνο θνησιγένειας.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή