Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Γιατί ορισμένα τεστ βγάζουν ψευδή αποτελέσματα

Ερωτήματα για τα «διαβατήρια ανοσίας»: Τι έδειξε έρευνα σε ασθενείς κορονοϊού

Ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την covid-19 εγείρει κινεζική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο των αντισωμάτων όσων ασθενών ανέρρωσαν από τον κορονοϊό μειώθηκε σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει και τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 18 Ιουνίου, φέρνει στο φως τους κινδύνους που ενέχει η δημιουργία «διαβατηρίων ανοσίας» για την covid-19, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, και στηρίζει την παρατεταμένη εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, αναφέρουν ερευνητές.

Η έρευνα, που εξέτασε 37 ασυμπτωματικούς ασθενείς και άλλους 37 που εμφάνισαν συμπτώματα, βρήκε ότι το 90% όσων βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα IgG εμφάνισαν μεγάλη μείωση στο ποσοστό τους σε διάστημα 2 με 3 μηνών, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν μεγαλύτερη του 70% τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όπως και για όσους εμφάνισαν συμπτώματα.

Στα εξουδετερωτικά αντισώματα η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν 11,7% για τους ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα και 8,3% για τους ασυμπτωματικούς.

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Chongging, παράρτημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών και άλλα ινστιτούτα.

Ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος να μπορούν προσφέρουν προστασία από την covid-19.

Κάποια κύτταρα απομνημονεύουν τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιού μετά την πρώτη μόλυνση του ανθρώπου και μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική προστασία, αν η μόλυνση επανεμφανιστεί, εξήγησε. Επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν αν αυτός ο μηχανισμός ισχύει και για τον νέο κορονοϊό.


Πηγή