Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Εσείς, πόσων… χρόνων αισθάνεστε;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η «υποκειμενική» ηλικία των περισσότερων ανθρώπων (δηλαδή το πόσο αισθάνονται) είναι πολύ διαφορετική από τον αριθμό των ετών που έχουν ζήσει, δηλαδή τη «χρονολογική» τους ηλικία.

Ορισμένες έρευνες σχετικά με την «υποκειμενική» ηλικία υποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι υγιείς για να αισθάνονται νεότεροι.

Ωστόσο, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Queen’s University διαπιστώθηκε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες αναφέρουν ότι αισθάνονται νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Στο πλαίσιο της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης του διδακτορικού φοιτητή L.F. Carver, από το Queen’s University, εξετάστηκαν 66 ηλικιωμένοι, από 65 έως 90 ετών, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν από δύο έως έξι διαφορετικές ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα και θυρεοειδή.

Σχεδόν το 60% των συμμετεχόντων βίωνε τον πόνο σε τακτική βάση. Στους συμμετέχοντες τέθηκε η εξής ερώτηση: «Για πολλούς ανθρώπους, η ηλικία τους σε χρόνια δεν αντικατοπτρίζει την ηλικία που πραγματικά αισθάνονται. Πόσων χρόνων αισθάνεστε;»

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους δήλωσαν ότι αισθάνονταν δεκαετίες νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, παρόλο που αντιμετώπιζαν πολυάριθμες ασθένειες. Η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών, με μία μέση διαφορά δύο δεκαετιών μεταξύ της «υποκειμενικής» ηλικίας και της πραγματικής ηλικίας. Δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες, παρά την παρουσία ασθένειας, αισθάνονταν τουλάχιστον 20 χρόνια νεότεροι από την ηλικία τους.

Τα στοιχεία αυτά και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι αισθάνονται νεότεροι, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη μη συμμόρφωσή τους στις ιατρικές οδηγίες. Η «υποκειμενική» ηλικία είναι επίσης σημαντική για τη χάραξη πολιτικής από τους κυβερνητικούς φορείς, καθώς, όπως φαίνεται, αρκετοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ηλικιωμένους.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Οι διατροφικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις κάθε δεκαετία της ζωής σου (pics)


Πηγή