Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Τα αντιεμβολιαστικά κινήματα στο Facebook και η επίδρασή τους στην καταπολέμηση του κορονοϊού

Ετοιμάζουν ενέσιμο στέλεχος του κορονοϊού για να τεστάρουν εάν λειτουργούν τα εμβόλια

Ένα ομοσπονδιακό ερευνητικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως αναπτύσσει ένα στέλεχος του νέου κορονοϊού, το οποίο θα μπορούσε κάποια μέρα να εγχυθεί σκόπιμα σε εθελοντές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα πειραματικά εμβόλια λειτουργούν.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), με επικεφαλής τον Δρ Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι «ξεκίνησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός στελέχους, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός μοντέλου ανθρώπινης πειραματικής λοίμωξης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο «.

Σε μια κανονική κλινική δοκιμή, οι εθελοντές λαμβάνουν ένα πειραματικό εμβόλιο ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo) και παρακολουθούνται για μήνες ή χρόνια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυνθεί φυσικά από τον εκάστοτε ιό που κυκλοφορεί στο περιβάλλον.

Όμως, αυτό απαιτεί χρόνο και οι ειδικοί προτείνουν από την αρχή της πανδημίας Covid-19 μια ταχύτερη οδό, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη, την ελονοσία, τον τυφοειδή πυρετό, τον δάγκειο πυρετό και τη χολέρα: να χορηγηθεί με ένεση πρώτα το πειραματικό εμβόλιο και στη συνέχεια ο κορονοϊός. Ιδιαίτερα ένθερμη για τούτη τη μέθοδο είναι η ομάδα 1DaySooner.

Όμως, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες ασθένειες, οι γιατροί γνωρίζουν ακόμα πολύ λίγα για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, γεγονός που καθιστά αυτά τα πειράματα επικίνδυνα.

Το ινστιτούτο δεν έχει λάβει ακόμη κάποια απόφαση και αναμένεται να το πράξει μόνο κατά τα τέλη του έτους, όταν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για την τελική φάση στα τρία προχωρημένα προγράμματα εμβολίων για τον κορονοϊό ( από τις εταιρείες AstraZeneca, Moderna, Pfizer ) θα γίνουν γνωστά.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντίμερτ, διευθυντής της μονάδας που διεξήγαγε δοκιμές εμβολίων στο Πανεπιστήμιο George Washington, και συγκεκριμένα τη δοκιμή του εμβολίου της Moderna στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ήταν αντίθετος σε αυτό το είδος πειράματος για την Covid-19.

«Οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες», τόνισε ο ίδιος ο γιατρός. «Δεν έχουμε μια θεραπεία που να εγγυάται ότι θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε κάποιον που θα πέσει σοβαρά άρρωστος».


Πηγή