Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ευαισθησία δοντιών στο κρύο: Οι πέντε βασικές αιτίες

Το τρίξιμο των δοντιών και η υποχώρηση των ούλων είναι μόνο δύο από τους λόγους για τους οποίους φθείρεται το σμάλτο των δοντιών, αφήνοντας τα νεύρα εκτεθειμένα στο κρύο.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα δόντια τους να παγώνουν μετά την κατανάλωση κρύων τροφών ή ποτών. Αυτή η αίσθηση όμως, μπορεί να σηματοδοτεί υποκείμενα προβλήματα των δοντιών.

Η αιτία της ευαισθησίας των δοντιών στο κρύο, είναι η αποκάλυψη των νεύρων λόγω της φθοράς του σμάλτου.

Το σμάλτο προστατεύει τις εσωτερικές, πιο εύθραυστες περιοχές των δοντιών και είναι η πιο σημαντική γραμμή άμυνας κατά της τερηδόνας.

Όταν φθείρεται, τα νεύρα των δοντιών εκτίθενται σε ζεστά, κρύα ή γλυκά τρόφιμα, καθώς και σε κρύο αέρα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκληθεί αυτή η ευαισθησία, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς και της υποχώρησης των ούλων.

Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη ευαισθησία για αρκετές μέρες στη σειρά, πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Δείτε 5 λόγους που προκαλούν ευαισθησία των δoντιών:

Υπερβολική χρήση προϊόντων καθαρισμού

Η ευαισθησία των δοντιών μπορεί να προκύψει μετά από έντονο βούρτσισμα ή υπερβολική χρήση θεραπειών λεύκανσης.

Τροφές και ποτά που περιέχουν οξέα, όπως το κρασί, ο καφές και οι ντομάτες, μπορούν επίσης να αφαιρέσουν το σμάλτο.

Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη απώλεια του σμάλτου των δοντιών σας.

Υποχώρηση ούλων

Αυτό συμβαίνει όταν τα ούλα υποχωρούν προς τη ρίζα των δοντιών αφήνοντας εκτεθειμένη μεγαλύτερη επιφάνεια του δοντιού, της ρίζας συμπεριλαμβανομένης.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για πιο λεπτό ιστό ούλων, ενώ άλλοι εκδηλώνουν υποχώρηση ως αποτέλεσμα της περιοδοντικής νόσου.

Εξετάστε προσεκτικά τα ούλα σας για να δείτε αν υποχωρούν. Αν παρατηρήσετε επίμονη ευαισθησία των δοντιών σας στο κρύο ή τη ζέστη, απευθυνθείτε στον οδοντίατρο.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα επίσης προκαλούν υφίζηση των ούλων και αποκάλυψη των ευαίσθητων ριζικών επιφανειών. Εκτός από το κρύο, η ευαισθησία των δοντιών μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως πόνος κατά το δάγκωμα ή το μάσημα. Ο πόνος μπορεί να εστιάζεται σε μόνο ένα δόντι.

Τρίξιμο των δοντιών

Ο βρουξισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο τρίβει, τρίζει ή σφίγγει τα δόντια του, κάτι που μπορεί να φθείρει το σμάλτο και να εκθέσει τα νεύρα του δοντιού.

Αν πιστεύετε ότι τρίζετε τα δόντια σας, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας και συμβουλευτείτε τον για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τα δόντια σας.

Κάταγμα δοντιού

Μετά από κάταγμα μέρους του δοντιού και απώλεια του προστατευτικού στρώματος, του σμάλτου, είναι πιθανό να προκαλείται πόνος.

Η συσσώρευση βακτηρίων με τη μορφή πλάκας, προκαλεί προβλήματα εάν εισχωρήσουν στον πολφό των δοντιών. Ο πολφός είναι μια περιοχή στις ρίζες των δοντιών που περιέχει χιλιάδες μικρούς σωλήνες που οδηγούν στο κέντρο των δοντιών σας όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις.

Πηγή: mirror.co.uk


Πηγή