Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ζάχαρη jaggery: Είναι πραγματικά πιο υγιεινή;

Γνωρίστε την εξωτική ζάχαρη που δεν θα ξέρετε αν δεν έχετε πάει στην Ινδία.

Όποιος αποφεύγει τη ζάχαρη ή έστω προσπαθεί να την καταναλώνει λιγότερο, καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι απλό και μερικές φορές είναι ακόμη και αδύνατο. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να «αγαπά» και να επιθυμεί τη ζάχαρη, καθώς αποτελεί βασικό και απαραίτητο συστατικό για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ωστόσο, στη σημερινή κουλτούρα της αφθονίας, η ζάχαρη προκαλεί επίσης πολυάριθμα ιατρικά προβλήματα όπως εγκεφαλική/καρδιακή βλάβη, αύξηση βάρους και φυσικά αύξηση του κινδύνου διαβήτη.

Η ζάχαρη jaggery

Όταν δημοσιεύονται ειδήσεις για έναν άγνωστο τύπο ζάχαρης, με την υπόσχεση να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και να προκαλεί όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στον οργανισμό, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Αυτό ισχύει επίσης για το είδος της εξωτικής ζάχαρης που ονομάζεται jaggery. Πρόκειται για ένα γλυκαντικό που περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη λόγω της περιεκτικότητας σε μελάσα. Το Jaggery είναι ένα ακατέργαστο προϊόν ζάχαρης που παράγεται στην Ασία και την Αφρική και καταναλώνεται πολύ στην Ινδία.

Πώς παράγεται η ζάχαρη Jaggery

Οι Ινδοί χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη ζάχαρη, η οποία μπορεί να βρεθεί σε πολλά παραδοσιακά πιάτα της Ανατολής. Φτιάχνεται από ζάχαρη φοίνικα που βράζεται σε ζεστό νερό μέχρι να στερεοποιηθεί και από αυτή παράγεται το προϊόν jaggery, γνωστό και ως «jag» ή «pug» σε διάφορες περιοχές της Ινδίας. Είναι μια ακατέργαστη ζάχαρη που έχει κάποια ευεργετικά συστατικά. Αλλά προτού εγκαταλείψετε τη λευκή ζάχαρη για τη jaggery, μάθετε πώς θα επηρεάσει την υγεία σας.

Η ζάχαρη Jaggery εμπεριέχει αντιοξειδωτικά μέταλλα

Η ζάχαρη Jaggery περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες μετάλλων που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Ωστόσο, στα σημαντικά της οφέλη συγκαταλέγονται οι υψηλές ποσότητες σιδήρου σε σύγκριση με άλλα είδη ζάχαρης. Μία μερίδα (ένα τέταρτο του φλιτζανιού του καφέ) jaggery περιέχει σχεδόν το ένα δέκατο της ποσότητας σιδήρου που χρειαζόμαστε καθημερινά. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που επηρεάζει τη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα μας, επομένως η απορρόφησή του σε επαρκείς ποσότητες συμβάλει στην εγρήγορση, την καλύτερη συγκέντρωση και τη σωματική δύναμη.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 και εξέτασε 46 ακαδημαϊκές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της εν λόγω ζάχαρης αναφέρει την πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της μείωσης του κινδύνου διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Μια άλλη πιο πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2020 βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ αυτής της εξωτικής ζάχαρης και μιας θετικής επίδρασης στο πεπτικό σύστημα, καθαρίζοντας το συκώτι και το αίμα από τοξίνες, αντιμετωπίζοντας υγιείς μολυσματικές ασθένειες, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας το στρες και αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά του σώματος που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και ακόμη και στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ακόμη δεν έχουν αποδείξει τη σχέση αίτιου -αποτελέσματος μεταξύ αυτής της πρόσληψης ζάχαρης και των ευεργετικών επιδράσεων που αναφέρονται στη μελέτη.

Το κακό νέο είναι πως η jaggery είναι ζάχαρη

Εκτός από τη λευκή ζάχαρη, ορισμένα γλυκαντικά δεν είναι τόσο επεξεργασμένα και είναι πιο υγιεινά για χρήση σε μικρές ποσότητες: Το μέλι, ο σφένδαμος το σιρόπι αγαύης και άλλες εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες θεωρούνται πιο υγιεινές.

Ακόμη και όταν μιλάμε για τη ζάχαρη jaggery, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εξακολουθεί να διασπάται στο σώμα όπως άλλα είδη ζάχαρης και προκαλεί παρόμοια προβλήματα υγείας στον οργανισμό.

Ο ιστότοπος Medical News Today, ο οποίος μελέτησε εκτενώς τις επιπτώσεις της ζάχαρης jaggery στην υγεία, τόνισε ότι η ιατρική κοινότητα ξεκαθαρίζει ότι παρά τα πιθανά οφέλη της μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, λιπώδες ήπαρ, γνωστική εξασθένηση και ακόμη, σε ακραίες περιπτώσεις, διάφορους τύπους καρκίνου.

Γενικά, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Αν τρώτε ζάχαρη, είναι καλύτερα να προέρχεται από σύνθετους υδατάνθρακες, των οποίων η συμβολή στην υγεία είναι μεγαλύτερη.

Η ζάχαρη jaggery μπορεί να είναι φαίνεται μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά η διατροφή σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και πρέπει να τρώτε όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.


Πηγή