Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Η αμφίδρομη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα ωστόσο, είναι πιθανό να ισχύει και το αντίθετο.

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, κινδυνεύουν περισσότερο να γίνουν παχύσαρκοι, ειδικά εκείνοι που αναπτύσσουν την πάθηση ως ενήλικες και εκείνοι που διαγιγνώσκονται με άσθμα χωρίς αλλεργίες.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η παχυσαρκία μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα, ίσως μέσω φυσιολογικών, μεταβολικών ή φλεγμονωδών αλλαγών. Μέχρι στιγμής, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για το εάν ισχύει το αντίστροφο, εάν δηλαδή το άσθμα μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία» δήλωσε o Δρ. Subhabrata Moitra ερευνητής στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

«Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν αρκετοί άνθρωποι τους οποίους παρακολουθήσαμε για μεγάλο διάστημα για να παρατηρήσουμε τη σχέση των δύο καταστάσεων» πρόσθεσε.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 8.600 ανθρώπους από 12 χώρες που περιλαμβάνονται στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκος όταν άρχισε η έρευνα.
Εκείνοι που είχαν εκδηλώσει έστω και μία κρίση άσθματος, ξυπνούσαν λόγω δύσπνοιας ή λάμβαναν φάρμακα για άσθμα, ταξινομήθηκαν ως πάσχοντες από άσθμα. Οι ερευνητές εξέτασαν κάθε συμμετέχοντα μετά από 10 χρόνια και στη συνέχεια μετά από 20 χρόνια.

Αφού έλαβαν υπόψιν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου 10% όσων έπασχαν από άσθμα στην αρχή της μελέτης, ήταν παχύσαρκοι 10 χρόνια μετά. Το ίδιο ίσχυε μόνο για το 8% όσων δεν είχαν αρχικά άσθμα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η σχέση των δύο καταστάσεων είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Moitra.

«Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε γιατί το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας ή αν διαφορετικές θεραπείες του άσθματος έχουν οποιαδήποτε επίδραση στον κίνδυνο αυτό» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στο Παρίσι.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Άσθμα: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα έως και 60%

Βήχας ή άσθμα; 4 βασικά συμπτώματα για να τα ξεχωρίσετε

Παχυσαρκία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας


Πηγή