Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η αντιοξειδωτική δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Όταν σκέφτεστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι η αντιφλεγμονώδης δράση τους και τα οφέλη τους για τις αρθρώσεις, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, τα αντιοξειδωτικά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συνδέονται στενά με την ικανότητά τους να εμποδίζουν τις επιβλαβείς για τον οργανισμό φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Αντιοξειδωτική δράση των ωμέγα-3

Τα αντιοξειδωτικά λιπαρά οξέα EPA και DHA, τα οποία προέρχονται από τα ψάρια, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, του εγκεφάλου, των αρθρώσεων, της όρασης και γενικά όλου του σώματος.

Βελτιώνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα της καρδιάς

Έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 ενισχύουν την οξείδωση των μιτοχονδριακών λιπαρών οξέων και αυξάνουν την έκφραση και τη δραστηριότητα των βασικών αντιοξειδωτικών ενζύμων στον ιστό του μυοκαρδίου (του μυϊκού ιστού που περιβάλλει τους θαλάμους της καρδιάς).

Ενισχύουν τη μυϊκή απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης

Τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) και οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της τακτικής άσκησης. Τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος και μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η έντονη άσκηση.

Αυξάνουν την αντιοξειδωτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο

Οι λιπιδικοί μεσολαβητές που προέρχονται από τα θαλάσσια ωμέγα-3 EPA και DHA έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν τις αντιοξειδωτικές αποκρίσεις στον εγκέφαλο.

Πώς ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 προάγει τη μακροζωία

Αν και μπορείτε να πάρετε μια χρήσιμη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τη διατροφή σας για να αποκομίσετε τα αντιοξειδωτικά τους οφέλη, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό, τόνο, γαύρο, σαρδέλες, σκουμπρί) για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη πρόσληψη ωμέγα-3.

Η λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 (που να περιέχει πάνω από ένα γραμμάριο EPA συν DHA) μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματός σας με αποτελεσματικό και βολικό τρόπο.

Σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών του 2019, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 αυξάνουν σημαντικά τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και τη δραστηριότητα γλουταθειόνης (του κύριου αντιοξειδωτικού του σώματος), παράγοντες που προάγουν τη μακροζωία και την ευζωία.

Πηγή: mindbodygreen.com


Πηγή