Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η απλή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε στα αεροδρόμια και να περιορίσουμε τις επιδημίες

Η απλή κίνηση που μπορούμε να κάνουμε στα αεροδρόμια και να περιορίσουμε τις επιδημίες

Η εξάπλωση των ιώσεων που μετατρέπονται σε επιδημίες, όπως ζούμε προσφάτως με τον κορονοϊό, μπορούν να περιοριστούν σημαντικά αν τηρούνται απλώς οι κανόνες υγιεινής στα μεγάλα αεροδρόμια.

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Risk Analysis» και ο καλύτερος τρόπος είναι το… πλύσιμο των χεριών.

Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε σημείο της Γης έρχονται σε επαφή στα αεροδρόμια, που λειτουργούν ως παιδικές χαρές για τις ιώσεις. Βακτήρια και ιοί καραδοκούν πρακτικά παντού στους χώρους του αεροδρομίου, όπως έδειξε μελέτη του 2018, που πήρε δείγμα από 90 διαφορετικές επιφάνειες σε ένα αεροδρόμιο και βρήκε παθογόνους μικροοργανισμούς στο 67% αυτών.

Το απλό πλύσιμο των χεριών σε 10 διεθνή αεροδρόμια, μας λέει η νέα μελέτη, μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση των ιογενών επιδημιών ακόμα και κατά 37%! Αν καταφέρουμε μάλιστα να αυξήσουμε το πλύσιμο των χεριών κατά μόλις 10% σε κάθε αεροδρόμιο του κόσμου, αυτό θα ρίξει τον δείκτη εξάπλωσης των ασθενειών κατά 24%.

«Το 70% των ανθρώπων που πηγαίνουν στην τουαλέτα πλένουν κατόπιν τα χέρια τους. Το υπόλοιπο 30% όχι. Και από αυτούς που το κάνουν, μόνο το 50% το κάνουν σωστά», μας λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Χρήστος Νικολαΐδης του Πανεπιστημίου της Κύπρου.


Πηγή