Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η βαριατρική χειρουργική στην εποχή του κορονοϊού: Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παγκόσμια απειλή του κορονοϊού, κατέστησε σαφές ότι οι ευπαθείς ομάδες -όπως οι παχύσαρκοι- είναι περισσότερο ευάλωτες απέναντι στον Covid-19.

Πράγματι, τα παχύσαρκα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό, ενώ σε περίπτωση νόσησης, απειλείται η ίδια τους η ζωή. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι στις σοβαρότερες περιπτώσεις, η παχυσαρκία συνοδεύεται από αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς και ότι οι συνοδές νόσοι που μπορεί να συνυπάρχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει ο παχύσαρκος και να κινδυνέψει η ζωή του.

Στην εποχή της καραντίνας, λοιπόν, οι παχύσαρκοι ασθενείς συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο με τον οποίο ήταν αντιμέτωποι και έτσι, στράφηκαν στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, δηλαδή, την παχυσαρκία. Εκείνο που διαπίστωσαν όμως στην προσπάθειά τους αυτή, ήταν πως δεν γινόταν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, καθώς τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, τα χειρουργεία που πραγματοποιούνταν το περασμένο διάστημα, ήταν μόνο έκτακτα.

Σήμερα, λοιπόν, διανύουμε μια περίοδο όπου με ασφάλεια και περισσότερο έλεγχο -ειδικά στο θέμα του κορονοϊού- έχει αυξηθεί η ανάγκη της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Αυτό που απασχολεί όλους είναι η ασφάλεια των συγκεκριμένων επεμβάσεων. Τα καλά νέα όμως, είναι ότι εν έτει 2020 η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά και δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης βαριατρικών επεμβάσεων με απόλυτη ασφάλεια.

Εξελιγμένες πηγές ενέργειας όσον αφορά στην αιμόσταση και τη συρραφή σε συνδυασμό με υπερσύγχρονα συστήματα ρομποτικά, 3D και 4K, κάνουν το χειρουργείο ασφαλές και αποτελεσματικό. Φυσικά, η εμπειρία της χειρουργικής -και όχι μόνο- ομάδας που αντιμετωπίζει τον παχύσαρκο αποτελεί επίσης βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια του ασθενούς, τόσο σε ό,τι αφορά στη μετεγχειρητική του πορεία όσο και την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών -που αποτελούν και τη μεγαλύτερη ανησυχία του ασθενή. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι έλεγχοι που γίνονται και οι συνθήκες απολύμανσης και αποστείρωσης της αίθουσας σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων συσκευών αναρρόφησης του καπνού -που αφορά κυρίως σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις- αυξάνουν την ασφάλεια του ασθενή, αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η χώρα μας δεν είναι μόνο ασφαλής σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση της υγείας των συμπολιτών μας. Στην περίπτωση των ευπαθών ομάδων και των παχύσαρκων ατόμων συγκεκριμένα, αρκεί ο παχύσαρκος ασθενής να αναζητήσει την κατάλληλη ομάδα που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και αφού ενημερωθεί σωστά, με ασφάλεια και χωρίς άγχος, να πάρει την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του και να πάψει να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Διότι η αλήθεια είναι πως ο κορονοϊός δεν είναι η μοναδική απειλεί που αντιμετωπίζει, σε ό,τι αφορά στην υγεία του.

apostolidis

Dr. Δημοσθένης Αποστολίδης, Στρατιωτικός Ιατρός, Γενικός Χειρουργός, Διδάκτορας ΑΠΘ

1


Πηγή