Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Η δίαιτα που επιδεινώνει τη σκελετική υγεία – Δείτε ποια είναι

Η άσκηση είναι γνωστό ότι προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, αλλά όταν αυτή συνδυάζεται με μια ολιγοθερμιδική δίαιτα, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, επισημαίνει νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Bone and Mineral Research».

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Maya Styner «Αυτά τα ευρήματα αποτέλεσαν έκπληξη για εμάς. Προηγούμενες μελέτες επιβεβαίωναν ότι η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, ακόμα και μια υψηλοθερμιδική δίαιτα, μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάσει την υγεία των οστών. Τα συμπεράσματα ωστόσο της παρούσας έρευνας ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα».

Οι ερευνητές εστίασαν την ανάλυση τους στο ποσοστό λίπους του μυελού των οστών ποντικών, λόγω προηγούμενων ερευνών που επιβεβαίωνε ότι αυτό το λίπος θα μπορούσε να κάνει τα οστά πιο αδύναμα στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση των θερμίδων στα ποντίκια κατά 30% βοήθησε στην απώλεια βάρους, αλλά οδήγησε σε αύξηση του μυελού των οστών.

Οι ερευνητές συνέχισαν να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων στα ποντίκια, αυξάνοντας ταυτόχρονα την συχνότητα άσκησης και διαπίστωσαν ότι η συχνή σωματική δραστηριότητα μείωσε το λίπος του μυελού των οστών, αλλά έκανε περισσότερο εύθραυστα τα οστά.

Η Styner και η ερευνητική της ομάδα συνεχίζουν την μελέτη, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς το λίπος του μυελού των οστών επηρεάζει το σώμα, με απώτερο σκοπό να αναλύσουν σε βάθος τη συσχέτιδη θερμίδων και άσκησης.

«Εξετάζοντας αυτό το συμπέρασμα από ανθρώπινη σκοπιά, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τις διατροφικές επιλογές που κάνουν γιατί επηρεάζουν την υγεία των οστών. Όσο περνούν τα χρόνια η υγεία των οστών φθίνει με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να υποφέρουν από οστεοπόρωση. Μια ολιγοθερμιδική διατροφή όσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να είναι, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία», αναφέρει η Styner.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

11 τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας (video)

Προσοχή! Δείτε ποια δίαιτα αυξάνει το λίπος στην καρδιά

Σκελετική υγεία: 6 τρόποι να διατηρήσετε τα οστά σας δυνατά


Πηγή