Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για τα υπογόνιμα ζευγάρια απ’ όλον τον κόσμο

Για τους λάτρεις της, η Ελλάδα είναι κυρίως γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές, τον ήλιο της, τα μοναδικά καταπληκτικά νησιά της, τη μεσογειακή της κουζίνα, τους γεμάτους πάθος ανθρώπους της και φυσικά την πανάρχαιη ιστορία της.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αναπτυχθεί ένας νέος πόλος έλξης επισκεψιμότητας, που προέρχεται από τον ιατρικό τουρισμό. Οι θεραπείες γονιμότητας αποτελούν πλέον τον κύριο τομέα μεταξύ των άλλων ιατρικών πεδίων που ωθεί χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια να επισκεφτούν την Ελλάδα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι να καλωσορίζουμε όλο και περισσότερα ζευγάρια από το εξωτερικό κάθε χρόνο» λέει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του EmBIO, που αποτελεί ένα κορυφαίο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αθήνα, εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες θεραπείες γονιμότητας σε πάνω από 1800 ζευγάρια που το επισκέπτονται από το εξωτερικό κάθε χρόνο. «Πριν δέκα χρόνια, όταν ξεκινήσαμε να καλωσορίζουμε ζευγάρια από το εξωτερικό στο Κέντρο μας, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την τεράστια ανταπόκριση που θα είχαμε. Τότε, η πλειοψηφία των ζευγαριών που επισκεπτόταν το EmBIO ήταν άνθρωποι που είχαν απογοητευτεί από την αποτυχημένη έκβαση θεραπειών που είχαν δοκιμάσει στη χώρα τους ή σε άλλες χώρες, άνθρωποι που δε γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, με μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Απλά είχαν ακούσει άλλους, που είχαν ψάξει τις επιλογές που υπάρχουν σε άλλες χώρες, και οι οποίοι έπεσαν τυχαία πάνω σε πληροφορίες για το Κέντρο μας μέσω του σάιτ μας. Αυτό, όμως, έχει πλέον αλλάξει. Τα τελευταία 3-5 χρόνια, τα περισσότερα ζευγάρια που φτάνουν στο EmBIO γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί την κατεξοχήν επιλογή για κάποιον που αναζητά υψηλής ποιότητας θεραπεία υπογονιμότητας στο εξωτερικό. Το «Word of Mouth”, για παράδειγμα, είναι η κορυφαία πηγή απ’ όπου το κοινό απ΄ το εξωτερικό μαθαίνει για εμάς, διαβάζει τι λένε οι άλλοι για το Κέντρο μας, ενημερώνεται για τα ποσοστά επιτυχίας και τις προσωπικές δημοσιεύσεις όλων εκείνων που μοιράζονται τον ενθουσιασμό και την ευγνωμοσύνη τους για το γεγονός ότι κατάφεραν να γίνουν γονείς.

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ελληνικών κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρέχουν ολοκληρωμένα πακέτα θεραπειών υπογονιμότητας, που περιλαμβάνουν την εξωσωματική γονιμοποίηση ivf, την εμβρυομεταφορά, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δωρεά σπέρματος ή ωαρίων, καθώς και την επιλογή της παρένθετης μητρότητας.

Την ίδια ώρα που ο τομέας της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναπτύσσεται διαρκώς, η Ελλάδα αποτελεί το πλέον φιλικό περιβάλλον για αυτές τις εξελίξεις. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναπτύχθηκε ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών, που αποτελείται από πολύ καλά διεθνή αεροδρόμια (Ελ.Βενιζέλος), με διεθνείς πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις με τρένα και μετρό και ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Αυτό κάνει την πρόσβαση στην Ελλάδα πιο γρήγορη, πιο εύκολη αλλά και πιο οικονομική χάρη στις πτήσεις χαμηλού κόστους. Εξάλλου, χάρη στη γεωγραφική της θέση, στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης, η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι και τον πιο κοντινό προορισμό για τους κατοίκους της Δυτικής Ευρώπης, των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και των αραβικών χωρών, που αναζητούν ένα προορισμό στο εξωτερικό, με σκοπό να λύσουν το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια ώρα, η ευνοϊκή ελληνική νομοθεσία στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που επιτρέπει την εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας για σύλληψη και γλιτώνει τις γυναίκες από χρονοβόρες επαναλήψεις της διαδικασίας.

Επίσης, παρέχονται ωάρια και σπέρμα δότη, με πλήρη προστασία στην ανωνυμία του δότη. Τέλος, η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα για την παρένθετη μητρότητα κάνει την Ελλάδα την ιδανική χώρα για τις θεραπείες υπογονιμότητας, καθώς γίνεται πασιφανές ότι παρέχει όλες τις εναλλακτικές που αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσει ένα υπογόνιμο ζευγάρι παιδί. Από την άλλη, η πρόσφατη οικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έχει αναγκάσει τα πολύ αξιόλογα κέντρα υπογονιμότητας που υπάρχουν στη χώρα να μειώσουν κι άλλο τις τιμές, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάσει σε τίποτα την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων για τις υψηλές της παροχές και υπηρεσίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στις θεραπείες γονιμότητας, προσφέροντας οικονομικότερα πακέτα από τις άλλες χώρες, αλλά πάντα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, πράγμα που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της ως «η Γη της επαγγελίας» για τα υπογόνιμα ζευγάρια.

Dr. Θάνος Παράσχος

Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας

Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση

και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242


Πηγή