Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η ζάχαρη είναι για τον εγκέφαλο σαν εθιστικό ναρκωτικό, βρίσκει νέα μελέτη

Η ζάχαρη είναι για τον εγκέφαλο σαν εθιστικό ναρκωτικό, βρίσκει νέα μελέτη

Μια μελέτη έψαξε να βρει αν η σχέση που διατηρεί ο εγκέφαλος με τη ζάχαρη έχει αναλογίες και μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό σε εξαρτησιογόνες ουσίες.

Και μας λέει πως ναι, μπορεί!

Η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με τα ναρκωτικά που προκαλούν εθισμό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται μάλιστα πως η επιθυμία για ζάχαρη έχει τα στερητικά χαρακτηριστικά του εθισμού και ευθύνεται εν πολλοίς για την εγκαθίδρυση της παχυσαρκίας που συναντάμε σε αρκετά μέρη του κόσμου.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports», οι δανοί ερευνητές παρατήρησαν τον εγκέφαλο ινδικών χοιριδίων για μια περίοδο 12 ημερών δίνοντάς τους κάθε μέρα 2 λίτρα από ένα ζαχαρούχο διάλυμα.

Και βρήκαν ενεργοποίηση του ίδιου μηχανισμού επιβράβευσης και αναστολής υποδοχέων ντοπαμίνης και οπιοειδών, «με τρόπο παραπλήσιο με εκείνο των εθιστικών ναρκωτικών». Οι τομογραφίες των εγκεφάλων των ζώων παραήταν ίδιες με εκείνες των εθισμένων στην κοκαΐνη ανθρώπων, μας λένε.

Και ισχυρίζονται μάλιστα πως εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτατη επίδραση της ζάχαρης στους ανταποδοτικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.


Πηγή