Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού λόγω κορονοϊού

Η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού λόγω κορονοϊού

«Ευαγγελισμός: Κραυγή αγωνίας – Το μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο εκπέμπει SOS για την πανδημία».

Με αυτό το πρωτοσέλιδο «Τα Νέα» μεταφέρουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς, αλλά και στα διαθέσιμα κρεβάτια που υπάρχουν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Έξι κορυφαίοι επιστήμονες – διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων συνυπογράφουν επιστολή προς τη διοίκηση, με την οποία περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούν λύση. Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι η προσέλευση των ασθενών COVID-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική.

Σήμερα στην ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου και της Εύας Αντωνοπούλου, η δημοσιογράφος ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε με την Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγο – Εντατικολόγο και Τακτική Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 9 κρεβάτια στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού για ασθενείς COVID και άμεσα θα ενισχυθούν με άλλα 12 (συνολικά 21).

Παγώνη: «Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει»

Για οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας λόγω της πανδημίας, την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν COVID-19 για να μετατραπούν και αυτές σε COVID-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα COVID-19» τόνισε.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.

Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Σύσκεψη για τις ΜΕΘ στο υπουργείο Υγείας

Η καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός.

Υπενθυμίζεται πως πέραν της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική, τις αρχές ανησυχεί και η επάρκεια των κλινών ΜΕΘ, καθώς μόνο το τελευταίο 20ήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 διπλασιάστηκε.


Πηγή