Οι γιατροί συχνά παραβλέπουν μια κοινή ορμονική αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Έως και το 30% των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση που εξετάζονται από καρδιολόγους και το 14% των ασθενών που εξετάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πάσχουν από μια πάθηση που ονομάζεται πρωτοπαθής αλδοστερονισμός.
Στην πάθηση αυτή τα επινεφρίδια παράγουν υπερβολική ποσότητα της ορμόνης αλδοστερόνης.
Πολλοί ασθενείς δεν υποβάλλονται ποτέ σε εξέταση αίματος για την πάθηση, ενώ άλλοι υποβάλλονται σε εξέταση χρόνια μετά την αρχική διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Μέχρι τότε όμως, η πάθηση έχει προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.
«Τα άτομα με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από ό,τι τα άτομα με πρωτοπαθή υπέρταση», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Gail Adler, ενδοκρινολόγος στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.
«Με μια φθηνή εξέταση αίματος, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε περισσότερα άτομα που πάσχουν από πρωτοπαθή αλδοστερονισμό και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση», πρόσθεσε.
Η αλδοστερόνη βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου και καλίου στο αίμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια καλίου και κατακράτηση νατρίου, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό έχουν σχεδόν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια, 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και 77% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν με καρδιακή νόσο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη συνιστά σε όσους έχουν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, να ελέγχουν τα επίπεδα αλδοστερόνης τους, και σε όσους πάσχουν από πρωτοπαθή αλδοστερονισμό να λαμβάνουν ειδική θεραπεία για την πάθησή τους.
Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία του πρωτοπαθούς αλδοστερονισμού.
Αυτά περιλαμβάνουν τη σπειρονολακτόνη και την επλερενόνη, τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν τα επίπεδα καλίου.
Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός από τα δύο επινεφρίδια, εάν παράγει μόνο το ένα υπερβολική αλδοστερόνη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Στους ασθενείς συστήνεται επίσης να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά επίπεδα νατρίου και να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Πηγή