Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Η μη σωστή αναπνοή, ένοχη ακόμη και για κρίσεις πανικού…

Στη σημερινή εποχή όλα κινούνται πολύ γρήγορα και οι απαιτήσεις για ευεξία και ενέργεια, είναι πολύ υψηλές. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κάποιος πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη μιας και αυτή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες, για την σωστή οξυγόνωση του οργανισμού.

Η μύτη λοιπόν είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε από σκόνες, εισερχόμενους ιούς, μικρόβια, τον θερμαίνει και τον υγραίνει, με αποτέλεσμα να τον στέλνει έτοιμο στους πνεύμονες. Η αναπνοή από τη μύτη είναι η μόνη φυσιολογική οδός αναπνοής ενώ η αναπνοή από το στόμα είναι καθαρά επικουρική δηλαδή πρέπει να τη χρησιμοποιούμε όταν λαχανιάζουμε, πνιγόμαστε ή περνάμε κάποιο κρυολόγημα. Αν δεν αναπνέεις σωστά, όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, ακόμα και αν, έχοντας συνηθίσει να αναπνέεις λιγότερο, δεν το αντιλαμβάνεσαι. Έτσι, καλό είναι να ελέγχουμε και τη λειτουργικότητα της μύτης μας, γιατί αυτή είναι πιο βασική από την εικόνα της.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τμήμα. Όταν είναι στραβό, εμποδίζει τη δίοδο του αέρα μέσω της μύτης.
Το αποτέλεσμα, εκτός από το γνωστό μπούκωμα που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται μαζί του, γιατί δεν έχει συγκριτικό μέτρο, είναι να εγκαθίστανται συμπτώματα όπως κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήματα με τα αυτιά και άλλα. Ακόμα και κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη αέρα.

Πριν από την έναρξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η χειρουργική του ρινικού διαφράγματος ήταν πιο αδρή. Με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν όλες οι ανατομικές περιοχές όπου υπάρχει βλάβη, ιδιαίτερα οι οπίσθιες οστέινες σκολιώσεις που δεν είναι ορατές με άλλη μέθοδο και βέβαια στον ίδιο χρόνο να χειρουργηθούν και οι γνωστές κόγχες είτε με καυτηριασμό είτε με κογχοπλαστική καθώς και οι πολύποδες και ανατομικές παραλλαγές όπως η φυσαλλιδώδης κόγχη.

Έχω χειρουργήσει πολλούς ασθενείς που έπασχαν από κρίσεις πανικού και είχαν στραβό διάφραγμα και λένε ότι τώρα καταλαβαίνουν ότι δεν ήταν άγχος αυτό που ένιωθαν αλλά έλλειψη αέρα. Ακόμη είναι σημαντικό να αναφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα με το κατώτερο αναπνευστικό όπως άσθμα ότι η επέμβαση αλλάζει εντελώς την πορεία της χρόνιας πάθησης τους.

Άρα το διάφραγμα δεν ξαναγίνεται όπως φοβούνται πολλοί ασθενείς και δεν αποφασίζουν να χειρουργηθούν, απλά πρέπει να γίνει η επέμβαση ολοκληρωμένα από την αρχή. Αν υπάρχει και η εξωτερική παραμόρφωση της μύτης τότε μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να φροντίσει η μύτη να είναι και ωραία και λειτουργική.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει ότι με την ενδοσκοπική μέθοδο δεν πονάει, δεν πρήζεται, ούτε μελανιάζει και μετεγχειρητικά μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά του – σε νέα, υγιή άτομα, μάλιστα, δεν είναι καν απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και τραχήλου – Παιδο ΩΡΛ

Διαβάστε ακόμη:

Ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου χάρη σε τεστ αναπνοής

Βαθιές εισπνοές για καλύτερη μνήμη, συνιστούν οι επιστήμονες!

Το σχήμα της μύτης μας καθορίστηκε και από το… κλίμα, δείχνει νέα έρευνα


Πηγή