Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η πανδημία σκοτώνει την οικονομία της Αυστραλίας: Συρρίκνωση του ΑΕΠ μετά από 30 χρόνια

Η πανδημία σκοτώνει την οικονομία της Αυστραλίας: Συρρίκνωση του ΑΕΠ μετά από 30 χρόνια

Η Αυστραλία εισήλθε σήμερα και τυπικά σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 1991, καταγράφοντας συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με βάση τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν.

Πρόκειται για την πιο απότομη συρρίκνωση της οικονομίας που έχει διαπιστωθεί ποτέ μέσα σ’ ένα τρίμηνο στη χώρα αυτή, που κατέγραφε ανάπτυξη για τριάντα χρόνια, μένοντας ανεπηρέαστη ακόμη και από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την αυστραλιανή στατιστική υπηρεσία.

Μια χώρα εισέρχεται σε ύφεση τυπικά όταν συμπληρώσει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της. Η αυστραλιανή οικονομία είδε τη δραστηριότητα να υποχωρεί κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα οι αρχές στην πολιτεία Βικτόρια, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν έξι θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 90 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας του κορονοϊού στη Βικτόρια μοιάζει να κοπάζει

Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα με διψήφιο αριθμό μολύνσεων, κάτι που ωθεί τις αρχές να μιλούν για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ώστε να ανοίξουν ξανά τομείς της οικονομίας που τελούν σε αναστολή.

Τον περασμένο μήνα, είχαν καταγραφεί ως και πάνω από 700 κρούσματα μέσα σε μία ημέρα.

Η Μελβούρνη, πρωτεύουσα της Βικτόριας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μπήκε στην τέταρτη από τις έξι εβδομάδες του lockdown. Οι πολιτειακές αρχές θα ανακοινώσουν την Κυριακή το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιορισμών.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ έκανε λόγο για δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, και τα δύο συνδεόμενα με προηγούμενες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Συνολικά η Αυστραλία καταγράφει ως αυτό το στάδιο της πανδημίας σχεδόν 26.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 – το 75% εξ αυτών στη Βικτόρια – και 663 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.


Πηγή