Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Η πρώτη «drive-thru» κλινική της Λισαβόνας εξετάζει ασθενείς για τον κορονοϊό σε πάρκο

Σε ένα πάρκο στη Λισαβόνα, μια κλινική «drive-thru» εκτελεί τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, που διαρκούν 5 λεπτά και γίνονται με τη χρήση μπατονέτας, από τα παράθυρα των αυτοκινήτων σε όσους έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

Η Πορτογαλία καταμετρά έως σήμερα 3.544 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 60 θανάτους. Αν και οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μικρότεροι από τη γειτονική Ισπανία ή την Ιταλία, η κυβέρνηση, όμως, αναμένει ότι η επιδημία θα κορυφωθεί αργότερα, γύρω στα μέσα Απριλίου.

Το μοντέλο των κινητών κλινικών, που αναδύεται τώρα στην Ευρώπη και την Αμερική, ξεκίνησε στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο και συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως ένας τρόπος να ελαττωθεί η πίεση προς τα νοσοκομεία και να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς κρατώντας τους ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Το drive-thru της Λισαβόνας, που άρχισε να λειτουργεί τη Δευτέρα και αναμένεται να κάνει 150 τεστ την ημέρα, είναι ένα από 10 νέα κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων που θα ανοίξουν τις επόμενες εβδομάδες στην Πορτογαλία.

Το πρώτο τέτοιο κέντρο, στο Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, λειτουργεί από την περασμένη εβδομάδα και τώρα υποβάλλει σε εξετάσεις 400 ανθρώπους την ημέρα.


Πηγή