Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Η τεχνική υστεροσκόπησης που αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Η υστεροσκόπηση είναι μια χειρουργική διαδικασία μέσω της οποίας εξετάζεται το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας ανιχνεύοντας έτσι τις πιθανές αιτίες της υπογονιμότητας.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο για διάγνωση, οπότε μιλάμε για «διαγνωστική υστεροσκόπηση» παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία, διάφραγμα κ.λ.π.) είτε ταυτόχρονα και ως «επεμβατική υστεροσκόπηση» που μπορεί να  θεραπεύσει παθολογικές καταστάσεις όπως διαφραγματική μήτρα, οι συμφύσεις, οι πολύποδες, τα ινομυώματα και οι μητρορραγίες.

Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:

  • Τη μορφολογία (μέγεθος και σχήμα) της κοιλότητας της μήτρας.
  • Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων.
  • Την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
  • Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).

Θα πρέπει να τονιστεί πως σε  περιπτώσεις υπογονιμότητας, στειρότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών, η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας, με άμεση εκτίμηση της κατάστασης της ενδομήτριας κοιλότητας και διάγνωση των ενδομητρίων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων ή πολυπόδων, καταστάσεις που υπονομεύουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Πώς πραγματοποιείται η υστεροσκόπηση

Το υστεροσκόπιο, που μοιάζει με ένα τηλεσκόπιο, εισάγεται από το άνοιγμα του τραχήλου μέσα στη κοιλότητα της μήτρας. Στη μήτρα εισάγεται  φυσιολογικός ορός ως διατατικό μέσο προκειμένου να αποκολληθούν τα τοιχώματα της μήτρας μεταξύ τους κι έτσι να μπορεί να παρατηρήσει ο γυναικολόγος το εσωτερικό της κοιλότητας. Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (κάμερα διαμέτρου 2-5 χιλιοστών).

Η υστεροσκόπηση γίνεται  συνήθως υπό γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου ή με τοπική αναισθησία.Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές γιατί το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Η καινοτομία των εμφυτευτικών τομών (implantation cuts)

Στο δικό μας Κέντρο Γονιμότητας εφαρμόζουμε μια καινοτόμα τεχνική, η οποία απαιτεί να γίνονται κατά τη διάρκεια της υστεροσκόπησης μικρές τομές στην κορυφή της μήτρας.

Η μεγάλη εμπειρία που αποκτήθηκε με τα χρόνια μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι «εμφυτευτικές τομές» αυξάνουν την αγγείωση της περιοχής, την ενεργοποίηση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού που συμμετέχουν στη διαδικασία της εμφύτευσης των εμβρύων και την αναγέννηση του ενδομητρίου, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ιδιαίτερα για όσες είχαν αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.

Αυτή η αναγέννηση που προκαλείται από τις «εμφυτευτικές τομές» βελτιώνει τόσο την ικανότητα της μήτρας να συλλάβει, που σε αρκετές περιπτώσεις και όταν πληρούνται οι υπόλοιπες  προϋποθέσεις, προτείνουμε στα ζευγάρια να προσπαθήσουν για τουλάχιστον 2 κύκλους να συλλάβουν φυσιολογικά και χωρίς να προχωρήσουν σε κάποια θεραπεία υποβοηθούμενης ιατρικής.

Ιατρική υπευθυνότητα

Τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της υστεροσκόπησης είναι διαθέσιμα σε μορφή DVD για όλες τις ασθενείς μας και μπορούν να δοθούν οποιαδήποτε στιγμή για χρήση τόσο με τους ειδικούς γιατρούς γονιμότητας που διαθέτει το Κέντρο μας είτε για άλλη χρήση που θα ωφελήσει το ζευγάρι να αποκτήσει μωρό.

Για όσες γυναίκες μας επισκέπτονται εκτός Αθηνών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις μια ημέρα και πραγματοποιείται σε ένα πολυτελές και πλήρως εξοπλισμένο ιδιωτικό μαιευτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στην Αθήνα. Η ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο λίγες ώρες. Επιπλοκές όπως τραυματισμός μήτρας, αιμορραγία, υπερφόρτωση υγρού και φλεγμονή δεν έχουν παρατηρηθεί παρά μόνο σε ποσοστό 1%.

meridis2

Ευχαριστούμε τον Γυναικολόγο Μαιευτήρα, Ελευθέριο Μερίδη, τηλ. 6974121112 και 6974496368, www.womenshealthcenter.gr

localStorage.clear();


Πηγή