Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Η ψωρίαση μπορεί να ξεκίνησε από κάτι που σας συνέβαινε ως παιδί

Οι άνδρες που έχουν χαμηλή αντοχή στο στρες κατά την εφηβεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωρίαση αργότερα στη ζωή τους, αποκάλυψε μια μελέτη.

Το στρες είναι γνωστό έναυσμα για πολλές δερματολογικές παθήσεις, όπως η ακμή, η κνίδωση και η ψωρίαση.

Η ψωρίαση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου γίνεται υπερδραστήριο, προκαλώντας κηλίδες, φολίδες και φλεγμονή στο δέρμα. Οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, μια χρόνια μορφή αρθρίτιδας με πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, οι έφηβοι άνδρες με μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες αντιμετωπίζουν 31% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψωρίαση σε σύγκριση με εκείνους με ανθεκτικότητα σε υψηλό στρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

“Δείξαμε ότι η χαμηλότερη ανθεκτικότητα στο στρες κατά την εφηβεία είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για ψωρίαση, τουλάχιστον για τους άνδρες. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσοι πάσχουν από ψωρίαση έχουν κληρονομική ψυχολογική ευαισθησία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να δίνουν προσοχή και στην ψυχική υγεία των ασθενών με ψωρίαση”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ, Marta Laskowski.

Δεδομένου ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η σύνδεση με το στρες μπορεί να αποδοθεί σε μια αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα.

Πώς έγινε η έρευνα

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξήχθη μεταξύ ανδρών που ήταν εγγεγραμμένοι για στρατιωτική θητεία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια άνδρες που κατατάχθηκαν για στρατιωτική θητεία μεταξύ 1968 και 2005 στη Σουηδία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εγγραφής, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ψυχολογικές αξιολογήσεις για την ανθεκτικότητά τους στο στρες και με βάση τα αποτελέσματα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  1. περίπου το 20% των συμμετεχόντων ήταν στη χαμηλότερη ομάδα ανθεκτικότητας στο στρες
  2. περισσότερο από το 50% ήταν στην ενδιάμεση ομάδα
  3. το 21% ήταν στην υψηλότερη ομάδα και

Με βάση τα δεδομένα που ελήφθησαν από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αναφέρθηκαν περισσότερες από 36.000 περιπτώσεις ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας.

Η χαμηλή ανθεκτικότητα των ανδρών στο στρες ενέχει 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης σε σύγκριση με την υψηλή ανθεκτικότητα στο στρες. Βρέθηκε επίσης ότι πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης και ψωριασικής αρθρίτιδας συνδέονται ιδιαίτερα με το στρες. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν χαμηλή ανθεκτικότητα στο στρες ως έφηβοι, είχαν καιε 79% υψηλότερο κίνδυνο ψωρίασης και 53% υψηλότερο κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές εξέτασαν την ανθεκτικότητα του κάθε συμμετέχοντος στο στρες μόνο μία φορά: κατά την εγγραφή. “Η ανθεκτικότητα στο στρες μπορεί να ποικίλλει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής. Ωστόσο, δεν είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε αυτές τις αλλαγές”, είπε η Laskowski.

Πηγές: gu.se, medicaldaily.com


Πηγή