Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Η ώρα του βραδινού γεύματος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος που γευματίζετε το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου κόβεται. Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο μέσα στο κρανίο εκρήγνυται και αιμορραγεί μέσα και γύρω από τον εγκέφαλο.

Οι κακές συνήθειες της καθημερινότητας έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και φαινομενικά αβλαβείς αποφάσεις/συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου δείπνου και των κινδύνων θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο (CHD) και συνολικές καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD).

Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της στεφανιαίας καρδιακής νόσου ή καρδιακές παθήσεις, βρήκαν μια για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Συνολικά 28.625 άνδρες και 43.213 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 79 ετών, απαλλαγμένοι από CVD και καρκίνους κατά την έναρξη συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: την ομάδα πρώιμου δείπνου (πριν από τις 8 μ.μ.), την ομάδα δείπνου που τρώει σε ακανόνιστη ώρα και την ομάδα δείπνου που δειπνεί μετά τις 20:00.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα μέσω ενός ερωτηματολογίου διατροφικής αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με τα δεδομένα θνησιμότητας για κάθε συμμετέχοντα.

Σε σύγκριση με την ομάδα πρώιμου δείπνου, υπήρχε αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικής θνησιμότητας εγκεφαλικού επεισοδίου για την ακανόνιστη ομάδα δείπνου. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χρόνου δείπνου και του κινδύνου θνησιμότητας από άλλους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου, CHD και CVD.

«Διαπιστώσαμε ότι η υιοθέτηση ενός ακανόνιστου χρόνου δείπνου σε σύγκριση με το δείπνο πριν από τις 8:00 μ.μ. συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικής θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο», έγραψαν οι ερευνητές.

Και συνέχισαν: «Απ’ όσο γνωρίζουμε, η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου του δείπνου και του κινδύνου καρδιαγγειακής θνησιμότητας».

Σε αυτή τη μεγάλη ο ακανόνιστος χρόνος δείπνου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικής θνησιμότητας εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν πρώιμο δείπνο (δηλαδή πριν τις 20:00).

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι βρήκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ του ακανόνιστου χρόνου δείπνου και του κινδύνου συνολικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και ολικής θνησιμότητας από CVD μεταξύ ατόμων με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 23 έως 24,9.

Πώς θα ελέγξετε το ΔΜΣ

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για να ελέγξετε αν έχετε ένα υγιές βάρος είναι η μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

  • 18.5 έως 24.9 σημαίνει ότι έχετε ένα υγιές βάρος
  • 25 με 29,9 σημαίνει ότι είστε υπέρβαροι

Άλλοι παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Σύμφωνα με το NHS, η κύρια αιτία αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τις αρτηρίες στον εγκέφαλο και να τις κάνει πιο πιθανό να διασπαστούν ή να σπάσουν.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό βάρος
  • Κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη άσκησης
  • Αυξημένη πίεση

Το NHS προσθέτει: «Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν επίσης να προκληθούν από τη ρήξη ενός μπαλονιού-όπως επέκταση ενός αιμοφόρου αγγείου (ανεύρυσμα εγκεφάλου) ή ασυνήθιστα σχηματισμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο».


Πηγή