Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Θάνατος από έμφραγμα: Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Λιγότερες γυναίκες θα πέθαιναν λόγω εμφράγματος αν λάμβαναν φροντίδα αντίστοιχη με τους άνδρες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας διεθνούς μελέτης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ανέλυσαν στοιχεία από το Καρδιολογικό Αρχείο της Σουηδίας, εστιάζοντας σε 180.368 καρδιολογικούς ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα σε εύρος δεκαετίας.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα συγκριτικά με τους άνδρες σε διάστημα 12 μηνών μετά το περιστατικό.

Και αυτό διότι, κατά μέσο όρο, ήταν λιγότερο πιθανόν συγκριτικά πάντα με τους άνδρες να λάβουν την συνιστώμενη θεραπεία για το έμφραγμα.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στο κοινό αλλά και μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για τους εμφραγματίες ασθενείς. Συνήθως πιστεύουμε ότι είναι ο μεσήλικας άνδρας που είναι υπέρβαρος, έχει διαβήτη και καπνίζει. Αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Έμφραγμα παθαίνουν όλοι περιλαμβανομένων και των γυναικών», εξηγεί ο Δρ Κρις Γκέιλ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επέμβαση bypass και σε τοποθέτηση stent για την διάνοιξη κάποια αποφραγμένης αρτηρίας.

Επίσης, ήταν 24% λιγότερο πιθανό να τους συνταγογραφηθούν στατίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη δεύτερου εμφράγματος και 16% να τους χορηγηθούν ασπιρίνη ως αντιπηκτικό.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν και τα τρία θεραπευτικά σχήματα και για τα δύο φύλα.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όταν οι γυναίκες είχαν λάβει κάποια εκ των συνιστώμενων θεραπειών, μειωνόταν το κενό στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας και άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BBC.

Διαβάστε επίσης:

Αθόρυβο έμφραγμα: Πώς θα το αναγνωρίσετε

Έμφραγμα: Τα συμπτώματα -πλην του πόνου στο στήθος- που πρέπει να ξέρετε


Πηγή