Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Θέλετε καλά γεράματα; Η συμβουλή των βρετανών επιστημόνων

Όσο μεγαλώνει κάποιος, τόσο μειώνονται τα επίπεδα της σωματικής του δραστηριότητας.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Δυτικής Αγγλίας και του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από μελέτη διαρκείας που κατέγραφε την πορεία της υγείας χιλιάδων κατοίκων του Νόρθφολκ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταπολέμησης της μείωσης της σωματικής δραστηριότητας που φέρνει η γήρανση του σώματος είναι να έχει σκύλο και να τον βγάζει τακτικά βόλτα.

Από τα 3.123 άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη, με μέσο όρο ηλικίας τα 69,5 έτη ζωής, το 18% ανέφεραν ότι είχαν σκύλο.

Τα δύο τρίτα των ιδιοκτητών σκύλων, έβγαζαν τα κατοικίδια τους βόλτα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έβγαζαν τακτικά τους σκύλους έξω ήταν περισσότερο δραστήριοι και έκαναν λιγότερο καθιστική ζωή. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ακόμα και ημέρες με άσχημο καιρό, καθώς ανέφεραν 20% υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από αυτούς που δεν είχαν σκύλο και ήταν πιο δραστήριοι για 30 λεπτά, καθημερινά.

«Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριοποίηση μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε καταλήξει τους αποτελεσματικούς τρόπους διατήρησης της δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία. Τελικά, κάτι απλό, όπως το να βγάλεις τον σκύλο βόλτα, αποδεικνύεται ότι μειώνει την καθιστική συμπεριφορά και μας κρατά σωματικά ενεργούς», σχολιάζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Γιου-Τζου Γου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.

Διαβάστε επίσης:

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για δύο σοβαρές μορφές καρκίνου

Άνοια: Πώς συνδέεται με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή


Πηγή