Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για τη μητέρα

Εκτός από τα αναρίθμητα οφέλη του θηλασμού για τη σωματική και ψυχική υγεία του βρέφους, νέα μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο η μητέρα να υποστεί εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που θήλαζαν διέτρεχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά την εμμηνόπαυση. Η σύνδεση ήταν ακόμη ισχυρότερη στις γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για όσο περισσότερο θήλαζαν, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

«Ο θηλασμός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να προστατέψουν από το εγκεφαλικό» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Lisette Jacobson.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στους γνωστούς τρόπους πρόληψης του εγκεφαλικού περιλαμβάνεται η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ και ο έλεγχος χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 80.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Initiative.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη και όλες είχαν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Ποσοστό 58% εξ αυτών ανέφεραν ότι δεν θήλασαν ποτέ. Από όσες θήλασαν, το 51% ανέφερε ότι το έκανε για διάστημα από ένα έως έξι μήνες και το 22% για επτά έως 12 μήνες. Για πάνω από ένα χρόνο δήλωσε ότι θήλαζε το 27%.

Από την ομάδα μελέτης, 2.700 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια των 13 ετών παρακολούθησης.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων και των άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που θήλαζαν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες που θήλαζαν από ένα έως έξι μήνες είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 19%, ενώ όσες θήλαζαν για πάνω από έξι μήνες είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά περίπου 25%.

Η σχέση μεταξύ του θηλασμού και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία μελλοντικά και μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και μεταβολικού συνδρόμου.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μειωμένος ο κίνδυνος διαβήτη για τις γυναίκες που θηλάζουν – Πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

Ενδομητρίωση: Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το διάστημα θηλασμού


Πηγή