Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κίνδυνοι και επιπτώσεις από την παιδική παχυσαρκία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, δείχνει πως τα αγόρια που αυξάνουν κατά πολύ το δείκτη μάζας σώματός τους στην εφηβεία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αργότερα στη ζωή.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 37.600 άνδρες, που γεννήθηκαν κατά το διάστημα 1945-1961 και για τους οποίους υπήρχαν καταγεγραμμένες μετρήσεις ύψους και βάρους. Η μεταβολή του δείκτη μάζας σώματος στην εφηβεία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες τιμές του δείκτη στην ηλικία των 8 και 20 ετών.

Συνολικά, η μεγάλη αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση του κινδύνου σε αγόρια που ήταν υπέρβαρα πριν την εφηβεία και είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος στη συνέχεια.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο αύξηση του δείκτη μάζας σώματος στην εφηβεία, παίζει σημαντικό ρόλο για την καρδιαγγειακή υγεία. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η πορεία του βάρους θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων μελλοντικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Πηγή