Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Καθηγητής Επιδημιολογίας διαβεβαιώνει: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Καθηγητής Επιδημιολογίας διαβεβαιώνει: Δεν έχουμε ενδείξεις ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Την εκτίμησή του πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού εξέφρασε μέσω ενημερωτικής εκπομπής του Mega, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει η αγορά. Στο υγειονομικό κομμάτι υπάρχει μικρή αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «φαίνεται ότι οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερων ηλικιών είναι πιο προσεχτικοί, γιατί έχουν αντιληφθεί τη σημασία της τήρησης των μέτρων γιατί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και βλέπουμε τη συνέπεια της χαλάρωσης στις μικρότερες ηλικίας που είναι λιγότερο ευπαθείς».

Πάντως, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα του ιού, είναι νωρίς ακόμη. Αν έχουμε περισσότερα από 50 ορφανά κρούσματα, αυτό θα σημάνει έναν συναγερμό για τη διασπορά. Για να έχουμε δεύτερο κύμα, θα πρέπει να έχουμε μια συνεχόμενη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Τον Ιούλιο δεν έχουμε δει μια τέτοια τάση».

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός πως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι «οι ιεροί ναοί είναι χώροι θρησκευτικής λατρείας, τηρείται το μέτρο της απόστασης, παρόλα αυτά όλα επανεξετάζονται και αν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο, και αυτό θα επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία της επιδημίας».

Τέλος, αναφορικά με τις παραλίες, επισήμανε πως «στους ανοιχτούς χώρους, το κύριο μέτρο είναι η τήρηση της απόστασης. Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τότε ισχύει η σύσταση για μάσκα».


Πηγή