Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καισαρική: Πως επηρεάζει το μικροβίωμα του μωρού

Τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, μπορεί να μην χάνουν τελικά τα πολύτιμα βακτήρια του μικροβιώματος της μητέρας τους, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά στοιχεία.

Παρότι τα νεογέννητα παίρνουν λιγότερα βακτήρια από τη μητέρα τους κατά τη γέννηση, μπορούν να τα πάρουν από το μητρικό γάλα, καθώς και με άλλους τρόπους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα σε διάφορα μέρη του σώματος των βρεφών και πώς επηρεάζεται από παράγοντες, όπως ο τρόπος γέννησης, η χρήση αντιβιοτικών και η απουσία θηλασμού», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Wouter de Steenhuijsen Piters, γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν σε μέρη του σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα.

Για να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα των μωρών κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, οι ερευνητές έλαβαν αρκετές φορές δείγματα από 120 Ολλανδές μητέρες και τα μωρά τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα μικροβιώματος δέρματος, μύτης, σάλιου και εντέρου από τα νεογνά δύο ώρες μετά τη γέννησή τους και όταν ήταν ηλικίας μίας ημέρας, μίας εβδομάδας, δύο εβδομάδων και ενός μήνα.

Συνέλεξαν επίσης δείγματα από το δέρμα, το μητρικό γάλα, τη μύτη, το λαιμό, τα κόπρανα και τον κόλπο των μητέρων για να προσδιορίσουν ποια από αυτά αποικούσαν το μικροβίωμα των μωρών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μεταφορά μικροβιώματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου γέννησης, της χρήσης αντιβιοτικών και του θηλασμού.

«Είδαμε ότι πολλά σημεία στη μητέρα είναι σημαντικά για τη μετάδοση των μικροβίων και ότι αν κάποιες από αυτές τις οδούς μπλοκαριστούν για τον ένα ή τον άλλο λόγο -όπως συμβαίνει με τη γέννα με καισαρική τομή- τότε αυτά τα μικρόβια μπορούν να φτάσουν στο βρέφος μέσα από άλλα μονοπάτια», είπε ο de Steenhuijsen Piters.

Περίπου το 59% του μικροβιώματος ενός μωρού προέρχεται από τη μητέρα του, ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννησής του, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, πήραν λιγότερα βακτήρια από το μικροβίωμα του κόλπου της μητέρας τους, αλλά περισσότερα από το μητρικό γάλα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μεταφορά και η ανάπτυξη μικροβιώματος είναι τόσο σημαντικές που η εξέλιξη έχει εξασφαλίσει τη μεταφορά αυτών των μικροβίων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε η συν-συγγραφέας Debby Bogaert, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία.

«Ο θηλασμός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και δεν λαμβάνουν μικρόβια του εντέρου και του κόλπου από τη μαμά τους» πρόσθεσε.

«Διαπιστώσαμε ότι το μικροβίωμα της μητέρας εξηγεί σχεδόν το 60% του συνολικού μικροβιώματος του βρέφους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένα 40% για το οποίο δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες», είπε ο de Steenhuijsen Piters.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να αναλύσουμε αυτό το άγνωστο τμήμα για να δούμε από πού προέρχονται όλα τα μικρόβια· εάν συνεισφέρουν οι πατέρες, για παράδειγμα, ή τα αδέρφια ή το περιβάλλον».

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να κατανοήσουν καλύτερα πώς η ανάπτυξη μικροβιώματος στα βρέφη σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη υγεία τους «από την άποψη των αλλεργιών και του άσθματος», είπε η Bogaert. «Στο μέλλον, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βοηθήσουμε στην πρόληψη, τη διάγνωση ή τη θεραπεία προβλημάτων υγείας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Host & Microbe.


Πηγή