Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

«Καλή» χοληστερόλη: Πότε γίνεται επικίνδυνη

Τα υψηλά επίπεδα της HDL γνωστής και ως «καλής» χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με καλύτερη υγεία.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ωστόσο ότι τα πολύ αυξημένα επίπεδα καλής χοληστερόλης μπορεί να γίνουν επιζήμια, αυξάνοντας τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία 116.000 ανθρώπων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 6 χρόνια. Από αυτούς πάνω από 10.500 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι είχαν πολύ υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με ανθρώπους με φυσιολογικά επίπεδα.

Όσοι είχαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου είχαν οι άνθρωποι με μέτρια επίπεδα HDL στο αίμα. Για τους άντρες το επίπεδο αυτό ορίζεται στα 1,9 mmol/L και στις γυναίκες στα 2,4 mmol/L.

Στους άντρες με πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 106% υψηλότερο σε σχέση με την ομάδα που είχε φυσιολογικά όρια, ενώ στις γυναίκες φάνηκε να είναι 68% υψηλότερο.

Σύμφωνα με τον Borge Nordestgaard, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, τα ευρήματα αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που κατανοούμε την «καλή» χοληστερόλη και χρειάζεται μετατόπιση της εστίασης από τη χοληστερόλη, ως σημαντικό δείκτη υγείας στην έρευνα στα νοσοκομεία και στη γενική ιατρική.

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή κατά της χοληστερόλης: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Χοληστερίνη: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η μέτρηση για να προληφθεί το έμφραγμα


Πηγή