Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καλπάζει η εποχική γρίπη: 26 νεκροί και 135 σε ΜΕΘ

Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 135 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, γεγονός που σημαίνει ότι η εποχική γρίπη δείχνει τα δόντια της για τα καλά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Έλληνες για μια ακόμη χρονιά και παρότι υπήρξε ισχυρή καμπάνια από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλλογο σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δεν εμβολιάστηκαν.

Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με γρίπη έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο – σημειωτέον ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι αρμόδιοι εμφανίζονταν ικανοποιημένοι το προηγούμενο διάστημα για την κίνηση του εμβολίου ισχυριζόμενοι ότι διατέθηκαν 1,8 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και ότι συνεπώς θα υπήρχε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, και ιδίως των ομάδων υψηλού κινδύνου. Τόνιζαν δε, ότι και οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί περισσότερο από άλλες χρονιές, με το ποσοστό εμβολιασμού τους να αγγίζει περίπου το 20%.

Ο απολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ –μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης- είναι πραγματικά βαρύς: 26 άνθρωποι έχουν καταλήξει από την αρχή της περιόδου της γρίπης λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους και 144 άνθρωποι εκδήλωσαν βαριά γρίπη, εκ των οποίων οι 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι το σύνηθες για την εποχή» σημειώνεται στην έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η γρίπη έχει οδηγήσει στην Εντατική 86 άνδρες και 49 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη και μέση ηλικία 67,6 έτη. Τα 126 (93,3%) από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, τα 1 (0,7%) στον ιό γρίπης τύπου Β, ενώ σε 8 (5,9%) κρούσματα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 90 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Τα 128 (94,8%) από τα 135 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο το αντιγριπικό εμβόλιο καταγράφηκε σε 26 κρούσματα (ποσοστό 20,3%).

Άλλοι εννέα άνθρωποι, παρότι βαριά κρούσματα γρίπης με επιπλοκές, δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 95 έτη και μέση ηλικία 84,4 έτη. Και τα εννέα από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Από τους 26 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω γρίπης, οι 21 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι 5 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.


Πηγή