Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρδιαγγειακά και τεκνοποίηση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψή τους, παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ειδικά στις γυναίκες, οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πιο συχνοί ακόμα και από τον καρκίνο του μαστού σε όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, όταν στις γυναίκες εμφανιστούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η πρόγνωση είναι δυσμενέστερη, συγκριτικά με τους άνδρες.

Οι περισσότερες γυναίκες που καταλήγουν από αιφνίδιο θάνατο είναι ασυμπτωματικές και δεν παρουσιάζουν κλινικές εκδηλώσεις στεφανιαίας νόσου.

Οι γυναίκες που αποβάλλουν, δεν έχουν αποκτήσει παιδιά ή έχουν πάνω από πέντε παιδιά, κινδυνεύουν περισσότεροι να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο μελλοντικά.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Η αποβολή, δηλαδή η απώλεια ενός εμβρύου πριν την 20η εβδομάδα, είναι κάτι που αφορά περίπου το 10-20% των κυήσεων.

Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Βόρειας Καρολίνας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αυτές έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που γέννησαν ένα ή 2 παιδιά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 8.500 γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό κυήσεων και τοκετών και καρδιαγγειακές νόσους για διάστημα 30 ετών.

Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 138 ανέφεραν ότι είχαν αποβολή, 3.108 απέκτησαν 2 παιδιά, 3.126 απέκτησαν 3 ή 4 και 1.694 απέκτησαν 5 ή περισσότερα.

Οι γυναίκες που απέβαλαν και δεν έκαναν παιδιά είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και 46% καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με γυναίκες που είχαν ένα ή 2 παιδιά.

Οι γυναίκες με 5 ή περισσότερα παιδιά είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό έμφραγμα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας βιώνει αλλαγές, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και η συσσώρευση κοιλιακού λίπους, υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και αλλαγές στη δομή της καρδιάς. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προσωρινές, αυτές οι αλλαγές είναι γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις στο γενικό πληθυσμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Women’s Health.

Διαβάστε επίσης:

Οι 3 παράγοντες που απειλούν τη γυναικεία καρδιά

Δείτε πόσο θα μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού & θανάτου αν τρώτε ένα αυγό τη μέρα!

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων


Πηγή