Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ο κίνδυνος από την έκθεση σε χαμηλής δόσης ακτινοβολία

Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλής δόσης ακτινοβολία, όπως αυτή που εκπέμπουν τα μηχανήματα ακτίνων Χ και οι ανιχνευτές μετάλλων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, βασικού παράγοντα κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 22.300 εργαζομένων σε μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ρωσία (Mayak Production Association).

Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν μεταξύ 1948 και 1982 και εργάστηκαν κατά μέσο όρο για 18 χρόνια στη μονάδα. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στη μελέτη εργάστηκαν για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Όλοι οι υπάλληλοι της μονάδας υποβάλλονταν σε πλήρη σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων απεικονιστικών εξετάσεων, μια φορά τον χρόνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 8.425 εργαζόμενοι ή περίπου το 38% της ομάδας, είχαν τιμές αρτηριακής πίεσης ίσες ή υψηλότερες από 140/90, οι οποίες συνδέθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη σωρευτική δόση ακτινοβολίας. Τα ισχύοντα υψηλότερα όρια αρτηριακής πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 130/80.

Το ποσοστό στη νέα μελέτη είναι υψηλότερο από τη συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των Ιαπώνων επιζώντων από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Είναι όμως χαμηλότερο από τον κίνδυνο που υπολογίστηκε για τα μέλη του πληρώματος που πέρασαν ημέρες ή μήνες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ μετά την έκρηξη του 1986, στην Ουκρανία.

Η ιοντίζουσα ακτινοβολία είναι μια μορφή ενέργειας στην οποία εκτίθενται καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν υποβάλλονται σε απεικονιστικές εξετάσεις με ακτίνες Χ ή αξονικές τομογραφίες.

Η έκθεση στην ακτινοβολία συσχετίζεται συνήθως με την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά η σχέση της με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου δεν είναι τόσο γνωστή, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Tamara Azizova, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής των Νότιων Ουράλιων Ορέων, στο Ozersk της Ρωσίας.

«Είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε το κοινό ότι ακόμη και οι χαμηλές έως μέτριες δόσεις ακτινοβολίας αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης και άλλων παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στον θάνατο και την αναπηρία» επισημαίνει η Azizova.

Παραμένει ασαφής ο τρόπος με τον οποίο η έκθεση σε χαμηλής δόσης ακτινοβολία συμβάλλει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, είπε η Azizova.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Heart Association Hypertension.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ακτινογραφίες: Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από την ακτινοβολία

Νέα έρευνα για τη σχέση καρκίνου και ακτινοβολίας από ακτινογραφίες και αξονικές


Πηγή