Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πώς βοηθά η γιόγκα στην αντιμετώπισή της

Η καρδιακή ανεπάρκεια δυσκολεύει την καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά η γιόγκα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση.

Νέα μελέτη από την Ινδία διαπιστώνει ότι αυτή η αρχαία πρακτική βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία της καρδιάς.

«Οι ασθενείς μας παρατήρησαν βελτίωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης και τον καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα και δεν έκαναν γιόγκα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ajit Singh, ερευνητής στην Ακαδημία Ανώτατης Εκπαίδευσης Manipal.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρδιακός μυς είναι είτε πολύ αδύναμος είτε πολύ δύσκαμπτος για να αντλεί σωστά το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών, δύσπνοια και άλλες επιπλοκές.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γιόγκα;

«Η γιόγκα είναι ένας συνδυασμός τεχνικών μυαλού και σώματος, που αποτελούν ένα σύνολο σωματικών ασκήσεων (asana) με τεχνικές αναπνοής (pranayama), χαλάρωσης και διαλογισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την τόνωση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας», εξηγεί ο Singh.

Στη μελέτη συμμετείχαν 75 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από τη Νότια Ινδία, ηλικίας 30 έως 70 ετών.

Η σμίκρυνση της αριστερής κοιλίας σε κάθε συστολή της καρδιάς ονομάζεται κλάσμα εξώθησης και χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η καρδιακή λειτουργία. Οι ασθενείς της παρούσας μελέτης είχαν κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας λιγότερο από 45%, σημάδι ήπιας έως μέτριας δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας ακολούθησαν θεραπεία υπό τις οδηγίες γιατρού και έκαναν γιόγκα. Τα μέλη της άλλης ομάδας συνέχισαν την τυπική θεραπεία χωρίς να κάνουν γιόγκα.

Επικεφαλής της ομάδας παρέμβασης ήταν ένας έμπειρος θεραπευτής γιόγκα, ο οποίος δίδαξε τεχνικές αναπνοής, διαλογισμού και χαλάρωσης. Κάθε συνεδρία διήρκεσε περίπου 60 λεπτά. Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν υπό επιτήρηση για μία εβδομάδα στο εκπαιδευτικό κέντρο, πριν τους ζητηθεί να συνεχίσουν να κάνουν γιόγκα στο σπίτι επί τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα για 12 μήνες.

Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ποιότητας ζωής τους κατά την εγγραφή τους, στις 24 εβδομάδες και στις 48 εβδομάδες παρακολούθησης.

Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα παρουσίασαν βελτίωση στην αντοχή, τη δύναμη, την ισορροπία, τη σταθερότητα των συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς βελτιώθηκαν σωματικά και ψυχολογικά, αλλά δεν παρουσίασαν βελτίωση στην κοινωνική και περιβαλλοντική υγεία.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι η προσθήκη γιόγκα στην τυπική διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, οδηγεί σε βελτίωση της συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών», είπε ο Singh.

Η μελέτη έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 29-30 Σεπτεμβρίου στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Πηγή: healthday.com


Πηγή