Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καρδιακός αποκλεισμός: Πώς θα προλάβετε την επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να προλάβει μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που λέγεται κολποκοιλιακός αποκλεισμός ή καρδιακός αποκλεισμός.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη που ανέλυσε δεδομένα για πάνω από 6.000 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 30 ετών, στη Φινλανδία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσαν ότι 58 από αυτούς ανέπτυξαν καρδιακό αποκλεισμό στη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 25 ετών.

Ο καρδιακός ή κολποκοιλιακός αποκλεισμός συμβαίνει όταν διαταράσσονται τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς.

Συχνά αυτό συνεπάγεται την αργή κίνηση των κοιλιών, ακόμη και όταν ο φλεβόκομβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου, στέλνει πιο γρήγορα σήματα σε μία προσπάθεια να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό.

Ο καρδιακός αποκλεισμός μπορεί να προκαλέσει το χάσιμο του κολποκοιλιακού συγχρονισμού, με άλλα λόγια να προκληθεί κακός συντονισμός στις συσπάσεις μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Σαν αποτέλεσμα οι κοιλίες δεν γεμίζουν αρκετά με αίμα πριν από την σύσπαση.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη.

Κάθε αύξηση 10 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mmHg) της συστολικής αρτηριακής πίεσης μεταφράστηκε σε 22% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακού αποκλεισμού και κάθε αύξηση ενός mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, που είναι το 1/10 του λίτρου) σε 19% μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 47% από τους 58 καρδιακούς αποκλεισμούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και το 11% με φυσιολογικό ζάχαρο νηστείας.

Άλλοι παράγοντες που σύμφωνα με τη φιλανδική μελέτη σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού αποκλεισμού, ήταν η προχωρημένη ηλικία, το φύλο (μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους άνδρες) και το ιστορικό εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ανάπαυσης & πρόωρος θάνατος: Οι επικίνδυνες τιμές

Υπέρταση: Τα επικίνδυνα όρια και η σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν τη νοσηλεία και τον πρόωρο θάνατο


Πηγή