Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Καρδιομυοπάθεια: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο τα περιττά κιλά στην εφηβεία

Μόλις λίγα κιλά παραπάνω στην εφηβεία, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης σε άνδρες νεαρής ηλικίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 1,7 εκατομμύρια Σουηδοί που ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους θητεία σε ηλικία 18 ή 19 ετών μεταξύ 1969 και 2005. Οι άνδρες παρακολουθήθηκαν για 46 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, περίπου 4.500 άνδρες διαγνώστηκαν με καρδιομυοπάθεια, μια ασυνήθιστη πάθηση του καρδιακού μυ που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν τα 45,5 έτη.

Οι άνδρες που ήταν αδύνατοι στην εφηβεία (είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 20) είχαν χαμηλό κίνδυνο καρδιομυοπάθειας. Ο κίνδυνος όμως αυξανόταν σταθερά, όσο αυξανόταν το βάρος τους, ακόμη και για όσους βρίσκονταν στις ανώτερες φυσιολογικές τιμές (22,5 έως 25) ως έφηβοι.

Ο ΔΜΣ προσδιορίζεται με την εξίσωση Βάρος(κ) / Ύψος(μ)2. Ένας ΔΜΣ 30 ή παραπάνω σημαίνει ότι το άτομο είναι παχύσαρκο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρδιομυοπάθειας.

Στη συμφορητική μυοκαρδιοπάθεια το μυοκάρδιο εξασθενεί και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, όπως δύσπνοια και κατακράτηση υγρών, που οδηγούν σε πρήξιμο (οίδημα), που είναι πιο εμφανές στις κνήμες και στους αστραγάλους.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια εκδηλώνεται, όταν αυξάνεται ο καρδιακός μυς. Η αύξηση μειώνει το μέγεθος των κοιλοτήτων άντλησης και μπορεί να προκαλέσει απόφραξη της ροής έξω από την καρδιά. Επίσης, δυσχεραίνει την ανάπαυση της καρδιάς ανάμεσα στους χτύπους. Αυτό δεν επιτρέπει το κανονικό γέμισμα της καρδιάς μειώνοντας έτσι επιπλέον τον όγκο του αίματος που αντλείται.

Οι άνδρες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 35 και πάνω στην εφηβεία, ήταν οκτώ φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν συμφορητική καρδιομυοπάθεια συγκριτικά με όσους ήταν αδύνατοι στην εφηβεία.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον αυξημένο κίνδυνο υπερτροφικής καρδιομυοπάθειας επειδή οι περιπτώσεις ήταν πολύ λίγες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

 


Πηγή