Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρδιοπάθειες: Πόσο αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης ο γάμος

Ο γάμος μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Άστον το Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, ανακάλυψαν ότι ο γάμος αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) στη Βαρκελώνη συμπεριέλαβε 929.552 ενήλικες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ 2000 και 2013.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, από τους ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, οι παντρεμένοι είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν σε σύγκριση με τους εργένηδες.

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα και μελέτησε 25.287 ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, 168.431 που είχαν υπέρταση, 53.055 με υψηλή χοληστερόλη και 68.098 με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γάμος λειτούργησε προστατευτικά για τους ασθενείς με τους 3 μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Οι παντρεμένοι με υψηλή χοληστερόλη είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι παντρεμένοι με διαβήτη τύπου 2 είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και οι παντρεμένοι με υπέρταση 10% περισσότερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τον δρα Paul Carter, ο γάμος προσφέρει συναισθηματική και σωματική στήριξη σε διάφορα επίπεδα, όπως να τους ενθαρρύνει να ζουν πιο υγιεινά, να τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και να συμμορφώνονται με την αγωγή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι διαζευγμένοι ασθενείς με υπέρταση ή προηγουμένη καρδιακή προσβολή είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με παντρεμένους που είχαν την ίδια πάθηση.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να έχετε υγιή καρδιά στα 70

Πέντε καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά


Πηγή