Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Καρκίνος ήπατος: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του ήπατος λόγω συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, το οποίο σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, έχει αυξηθεί παγκοσμίως.

Παράγοντες κινδύνου για την αύξηση του λίπους στο συκώτι είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή.

Η πρόγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αποτελεί σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του καρκίνου αλλά και της κίρρωσης του ήπατος.

Διεθνής επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shinshu στην Κίνα, προέβη σε μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια απλή κίνηση, όπως ο περιορισμός του φαγητού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και κίρρωσης του ήπατος.

Ειδικότερα, μία μείωση της τάξης του 30% στην ποσότητα της τροφής που λαμβάνει κανείς ή εναλλακτικά η κατανάλωση τροφής μέχρι να νιώσει κατά 70% πλήρης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος λόγω του ηπατικού λίπους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο ήπαρ λόγω λίπους σε ποντίκια με το γονίδιο του ιού της ηπατίτιδας C και παρατήρησαν πως η εμφάνιση καρκίνου του ήπατος μειώθηκε από 41% σε 8% σε διάστημα 15 μηνών, χάρη στον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Μολονότι η σχέση παχυσαρκίας, λίπους στο ήπαρ και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη, ο ρόλος της διατροφής δεν ήταν ξεκάθαρος. Η νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση της πρόσληψης τροφής καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή -τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων-, τη γήρανση και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνει την αυτοφαγία, τον μηχανισμό καθαρισμού του οργανισμού από τα κατεστραμμένα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο Δρ Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, εξέφρασε την ελπίδα πως το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, καθώς και η οδηγία για κατανάλωση φαγητού μέχρι να νιώσουμε κατά 70% πλήρεις, θα εξαλείψει τις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος που οφείλονται στη συσσώρευση λίπους στο συγκεκριμένο όργανο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο ήπαρ.

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που προλαμβάνουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι

Καρκίνος στο συκώτι: Ο παράγοντας που τον καθιστά θανατηφόρο

Καρκίνος στο συκώτι: 8 ύποπτα συμπτώματα (εικόνες)


Πηγή