Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καρκίνος αιδοίου: Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση από τον Ειδικό

Ο καρκίνος του αιδοίου τελεί την τέταρτη σε σειρά συχνότητας κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος στις δυτικές χώρες.

Εμφανίζεται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα των γυναικών, με τη μέση ηλικία προσβολής να υπολογίζεται στα 68 έτη. Ο Διευθυντής Α΄ Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΜΗΤΕΡΑ και Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ, Γυναικολόγος Ογκολόγος, κ. Βασίλης Σιούλας μας ενημερώνει για τα νεότερα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο του αιδοίου, εξηγώντάς μας την σημασία της τεχνικής του λεμφαδένα-φρουρού. Παράλληλα, ο κ. Σιούλας μας ενημερώνει για την τεχνολογία αιχμής που απαιτεί η εφαρμογή αυτής της μεθόδου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του γυναικολόγου-ογκολόγου στην επιτυχή διενέργεια αυτών των επεμβάσεων.

Κύριε Σιούλα, πριν από λίγο καιρό, εφαρμόσετε μαζί με την ομάδα σας μια πρωτοποριακή τεχνική αντιμετώπισης ασθενούς με καρκίνο του αιδοίου, η οποία βασίστηκε στην αναγνώριση του λεμφαδένα-φρουρού με τη χρήση λεμφοσπινθηρογραφήματος και της χρωστικής ουσίας ICG (Indocyanine Green). Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι η σημασία του εντοπισμού του λεμφαδένα-φρουρού;

Ο καρκίνος του αιδοίου αποτελεί την τέταρτη σε σειρά συχνότητας κακοήθεια του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου στα αρχικά στάδια, είναι απαραίτητη η ιστολογική εξέταση των βουβωνικών λεμφαδένων για πιθανές μεταστάσεις. Όταν αφαιρούνται πολλοί λεμφαδένες, η πιθανότητα να πρηστούν τα πόδια (λεμφοίδημα), λεμφοκύστεων, φλεγμονών και διάσπασης του χειρουργικού τραύματος είναι αρκετά μεγάλη. Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού, εντοπίζουμε και αφαιρούμε αποκλειστικά τους λεμφαδένες που δέχονται πρώτοι λέμφο από τον όγκο και, επομένως, έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα μεταστάσεων. Επιπλέον, μέσω της ειδικής επεξεργασίας τους στη διάρκεια της βιοψίας, είμαστε σε θέση να ανιχνεύουμε ακόμα και πολύ μικρές μεταστάσεις, τις οποίες διαφορετικά δεν θα τις βρίσκαμε. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε τη μέγιστη ογκολογική ασφάλεια για την ασθενή και περιορίζουμε δραστικά την πιθανότητα άμεσων και μελλοντικών επιπλοκών.

Τι απαιτείται για την επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής αναγνώρισης του λεμφαδένα-φρουρού με τη χρήση του λεμφοσπινθηρογραφήματος και της χρωστικής ουσίας ICG;

Η τεχνική βασίζεται στην πραγματοποίηση λεμφοσπινθηρογραφήματος με 99mTc 1-2 ώρες πριν τη χειρουργική επέμβαση και τη χορήγηση της χρωστικής ICG (indocyanine green) πέριξ του όγκου μετά την εισαγωγή της ασθενούς στην αναισθησία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε διαδερμικά φορητό γάμμα-ανιχνευτή (gamma probe) 99mTc και εντοπίζουμε την ανατομική περιοχή που βρίσκεται ο λεμφαδένας-φρουρός. Έτσι, καθορίζουμε με ακρίβεια τη θέση της πολύ μικρής τομής μας. Διεγχειρητικά, η συνδυασμένη χρήση του προαναφερθέντος φορητού γάμμα-ανιχνευτή και της ειδικής κάμερας που αναγνωρίζει την φθορίζουσα απεικόνιση με ICG μας επιτρέπει να διακρίνουμε το λεμφαδένα-φρουρό από τους γύρω ιστούς και να τον αφαιρέσουμε με ασφάλεια. Είναι προφανές πως για την επιτυχία της μεθόδου απαιτείται η ύπαρξη τεχνολογίας αιχμής και η στενή συνεργασία με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου, όπως επίσης, ακολουθώντας τις διεθνείς συστάσεις, και η κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία του Γυναικολόγου Ογκολόγου σε αυτήν. Έχοντας την τιμή να εξειδικευτώ στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, η συμμετοχή μου σε μεγάλο αριθμό αντίστοιχων περιστατικών μου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρω τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία πλέον και στη χώρα μας.

Ποια επιπλέον πλεονεκτήματα προσφέρει στις ασθενείς η χειρουργική αντιμετώπιση με αυτό τον τρόπο;

Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού στον καρκίνο του αιδοίου εξασφαλίζουμε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωσή των λεμφαδενικών μεταστάσεων. Από την άλλη πλευρά, μειώνοντας τον αριθμό των λεμφαδένων που αφαιρούμε και περιορίζοντας σημαντικά το μέγεθος της τομής, αποφεύγουμε τις συνήθεις επιπλοκές της κλασικής βουβωνικής λεμφαδενεκτομής, όπως το λεμφοίδημα, τις λεμφοκύστεις, τη φλεγμονή και τη διάσπαση του χειρουργικού τραύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού αποτελεί την προτιμητέα στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου του αιδοίου με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες από τους επιστημονικούς φορείς της Ευρώπης και των ΗΠΑ (ESGO, NCCN), όταν η ασθενής έχει πλακώδες καρκίνωμα αιδοίου μεγέθους <4cm, o όγκος είναι μονήρης, οι βουβωνικοί λεμφαδένες δεν είναι διογκωμένοι απεικονιστικά και ο Γυναικολόγος Ογκολόγος έχει την εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτή για να την πραγματοποιήσει.

Τι θα δούμε στο μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου;

Πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκε η μελέτη GROINSS-V-II στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology (Oonk MHM et al. J Clin Oncol 2021;39:3623-32). Με βάση αυτή, όταν οι μεταστάσεις στο λεμφαδένα-φρουρό δεν ξεπερνούσαν τα 2mm (μικρομεταστάσεις), η χορήγηση μετεγχειρητικής ακτινοθεραπείας συνδυαζόταν με εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα για τις ασθενείς. Χαρακτηριστικά, μόλις το 1.6% των ασθενών εμφάνισε υποτροπή της νόσου μεμονωμένα στους βουβωνικούς λεμφαδένες μετά από 2 χρόνια. Πλέον, περιμένουμε τη μελέτη GROINSS-V-III για να εξακριβώσουμε τα ογκολογικά αποτελέσματα των ασθενών με μεταστάσεις μεγαλύτερης διαμέτρου στο λεμφαδένα-φρουρό, όταν αντιμετωπίζονται με μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Eυχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη τον Χειρουργό Γυναικολόγο και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, κ. Βασίλη Σιούλα.

Για περισσότερες συμβουλές και νέα στην γυναικολογική ογκολογία επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr ή καλέστε στο 210 3006818.

Ακολουθήστε τον κ. Βασίλη Σιούλα σε Facebook, Instagram & Linkedin




Πηγή