Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος θυρεοειδούς: Δες αν σε αφορά και τι μπορείς να κάνεις

Σήμα κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εκπέμπουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης, η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια!

Ομάδα επιστημόνων του M.D. Anderson Cancer Center στο Χιούστον, προέβλεψε με στατιστική ανάλυση ότι η επίπτωση αυτού του καρκίνου αυξάνεται ραγδαία κι έτσι το 2020 τα νέα περιστατικά στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι 92.000 (από 45.000 που ήταν το 2010) και μέχρι το 2030 θα φτάσουν τις 183.000, κατατάσσοντας τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ως τον τέταρτο συχνότερο καρκίνο!

«Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου, αφού οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σήμερα ιάσιμοι με την κατάλληλη θεραπεία, με 5ετή επιβίωση στο 98% των περιστατικών» αναφέρει ο γενικός χειρουργός – χειρουργός ενδοκρινών αδένων, Δημήτρης Γιάλβαλης, υπεύθυνος του Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής, Κλινική Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.

Παράγοντες κινδύνου

Τα ακριβή αίτια αυτής της μορφής καρκίνου δεν είναι ακόμη γνωστά. Υπάρχουν όμως παράγοντες που ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες γιατί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι παράγοντες αυτοί είναι : ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Το Φύλο: Εμφανίζεται περίπου τρείς φορές πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με του άνδρες, ειδικά μεταξύ 40 – 50 ετών.
Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό: Ύπαρξη συγγενούς πρώτου βαθμού με καρκίνο του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο.
Έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας: Η θεραπευτική ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία και ατυχήματα σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή από δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Καλοήθη νοσήματα του θυρεοειδούς που δημιουργούν όζους, όπως βρογχοκήλη, υπερπλασία (αδένωμα), αυτοάνοσες φλεγμονές (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ν.Graves).
Ορισμένα κληρονομούμενα γενετικά σύνδρομα.
Δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο.

Συμπτώματα – διάγνωση – θεραπεία

Σύμφωνα με του γιατρούς, ο καρκίνος του θυρεοειδή στο αρχικό στάδιο δεν εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα.
«Μόνο το 40% των ασθενών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα με καρκίνο θυρεοειδούς επισκέφθηκε το γιατρό λόγω ενός οζιδίου» αναφέρει ο κ. Γιάλβαλης και προσθέτει ότι αντίθετα «το 60 με 70% των ασθενών διαγνώστηκαν απουσία συμπτωμάτων και το 7% -13% των ιστολογικών από ολικές θυρεοειδεκτομές που έγιναν λόγω καλοήθων νοσημάτων του θυρεοειδούς, εμφανίζουν μικροκαρκινώματα που είναι μικρότερα του ενός εκατοστού».

Όταν όμως το οζίδιο δεν εντοπιστεί έγκαιρα και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει:
Μια ψηλαφητή μάζα κάτω από το δέρμα στο λαιμό,
Αλλαγές στην χροιά της φωνής, κυρίως αυξανόμενη βραχνάδα,
Δυσκολία στην κατάποση,
Δύσπνοια,
Πόνο στον λάρυγγα και το λαιμό,
Διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό

«Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, γνωστούς όζους ή βρογχοκήλη και θετικό οικογενειακό ιστορικό, πρέπει άμεσα να πάτε στο γιατρό σας» τονίζει ο κ Γιάλβαλης.

Καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου. Η ολική θυρεοειδεκτομή αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση, όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για καλοήθεις παθήσεις του θυρεοειδούς, όπου αφαιρείται μόνον ο θυρεοειδής αδένας.
Ταυτόχρονα με την διενέργεια της ολικής θυρεοειδεκτομής, εάν έχουν εντοπιστεί ύποπτοι διογκωμένοι λεμφαδένες, καθαρίζονται ανάλογα με την θέση τους. «Η σωστή επιλογή και η ριζικότητα της επέμβασης είναι ευθύνη του εξειδικευμένου χειρουργού ενδοκρινών αδένων, τα οποία θα εξασφαλίσουν τις λιγότερες επιπλοκές και το χαμηλότερο δυνατό υπόλειμμα, έτσι ώστε να ακολουθήσει επιτυχημένη συμπληρωματική θεραπεία, όπου ενδείκνυται» καταλήγει ο κ .Γιάλβαλης, που έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες επεμβάσεις .

Διαβάστε επίσης:

Λειτουργία θυρεοειδούς: 13 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

 


Πηγή